Oportunitate pentru producția românească de ovine. Franța a rămas fără principalul furnizor, după Brexit
Mieii românești ar putea ajunge pe piața franceză - al doilea cel mai mare importator de carne de oaie din Europa.
Principalul furnizor al Franței a fost Regatul Unit dar, odată cu Brexit-ul, piața franceză ar putea reprezenta o oportunitate pentru producția românească. O delegație din Franța a avut miercuri primele discuții cu fermierii români.
Mai mulți fermieri din zona montană a Franței și reprezentanții unui comerciant au vizitat o fermă din Rotbav, județul Brașov, unde sunt crescute 2.000 de oi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Francezii importă peste 100.000 de tone de oi vii pe an pentru consum, care este acoperit în proporție de doar 50% de producția internă.
Odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, România a devenit atractivă, mai ales că ţara noastră este al doilea cel mai mare producător de ovine, după Spania.
Bertrand Eon, reprezentantul celui mai mare retailer din Franţa: „Baza de animale de aici corespunde destul de bine cu ceea ce căutam și am constatat că pornim de la niște elemente destul de bune."
Francezii le-au propus fermierilor noștri încrucișarea raselor românești cu o rasă de berbec din Franța, care să producă o carcasă premium, o oportunitate privită cu ochi buni de români. Oile autohtone, țigaia și țurcana, nu sunt foarte cerute în Vestul Europei.
Țăpuc Lorand, reprezentantul crescătorilor de oi din Harghita: "E foarte bine pe linie de oi mame. Dar trebuie să ameliorăm prin berbeci de rasă de carne, ca în 100-120 zile să ajungă carcasa de miel la 15-18 kilograme."
George Cățean, inițiator proiect: „Suntem în curs se a identifica viitori parteneri crescători de ovine care pot intra în acest parteneriat. În final fermierii romani sunt cei vor vinde direct către retailerii din Franța. Fermierii vor putea primi un preț mult mai bun pentru ceea ce produc.”
Acesta este și unul din motivele pentru care puțină carne de oaie din România ajunge, deocamdată, în Franța. Din cele 40 de milioane, cât obținem din carnea pe care o exportăm în toată lumea, în Franţa vindem doar de 100.000 de euro.
Jean Luc Chauvel, reprezentantul unei asociaţii de selecţie a ovinelor: „Nu înseamnă că mieii din România vor ajunge să înlocuiască mieii din Franța, ci doar vor suplinească niște lipsuri, să umple un gol lăsat de Brexit. Crescătorii români ar trebui să facă multe eforturi pentru a se adapta, dar asta va depinde și de transferul de tehnologie pe care îl vom face către țara dumneavoastră."
Producția de carne de oaie și capră a ajuns anul trecut la peste 85 de tone de carcase, cu 55% mai mult faţă de 2020. La rândul său, consumul însă nu a crescut semnificativ - un român mănâncă în medie 2,3 kilograme de carne pe an - așadar oportunitatea de export în vestul Europei nu ar trebui ratată.
Exportul în creștere de carne de oaie la carcasă înseamnă şi un impuls pentru abatoarele noastre care, până acum, nu primeau multe animale. De regulă, România exportă, mai ales în țările arabe, animale vii.