Omar Hayssam vrea sa isi pastreze cetatenia romana. De ce ii este frica sirianului ca i s-ar putea intampla


Ultimul update: Joi 12 Ianuarie 2017 06:57
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2017 11:56
Categorie: Stiri actuale

Omar Hayssam ar fi trebuit sa apara astazi in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, in - poate - cel mai important proces al sau.

Insa, el a cerut sa nu se prezinte la tribunal si si-a trimis doar avocatii sa il reprezinte.

Sirianul, singurul condamnat pentru terorism, din Romania, incearca sa-si pastreze cetatenia romana, dupa ce autoritatile din Ministerul Justitiei i-au retras-o.

El a fost condamnat definitiv nu doar in dosarul rapirii jurnalistilor, ci si in alte 3 dosare de fraude economice. In total, Omar Hayssam are de ispasit 23 de ani si 4 luni de inchisoare - o pedeapsa definitiva foarte mare.

Insa nu acest lucru ii da batai de cap, ci faptul ca i-a fost retrasa cetatenia romana inca din primavara anului 2016. De atunci, sirianul condamnat pentru terorism incearca sa-i convinga pe judecatori sa nu se aplice aceasta decizie.

Instanta ar fi putut lua o decizie inca de luna trecuta, insa judecatorii au decis ca procesul sa nu se judece fara ca SRI sa nu participe. Cel mai probabil reprezentantii Serviciului vor formula concluzii de respingere la aceasta solicitare venita din partea lui Omar Hayssam.

Miza este mare pentru el. Lui Hayssam ii este teama ca, odata ce va ramane fara cetatenia romana, autoritatile romane il vor expulza acasa in Siria, acolo unde este razboi civil. In plus, el ar putea raspunde si acolo in fata legii, din cauza unor acuzatii, inclusiv cea legata de implicarea lui in organizarea unei tentative de lovitura de stat, in urma cu mai multi ani.

In 2006, Omar Hayssam a reusit sa fuga din Romania, provocand un adevart cutremur pe scena politica si judiciara, lasandu-se cu demiteri la varf. El a fost adus in tara 7 ani mai tarziu, dupa ce in aceasta actiune s-a implicat si seful statului la vremea respectiva, Traian Basescu.

VIDEO PROTVPLUS.RO