Olguta Vasilescu, trimisa in judecata pentru luare de mita si spalare de bani. Cum ar fi disparut "donatii" de mii de euro


Ultimul update: Vineri 22 Iulie 2016 07:26
Data publicarii: Marti 19 Iulie 2016 12:53
Categorie: Stiri actuale
lia olguta vasilescu

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta este acuzata de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni), relateaza Agerpres.

In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari, inculpata folosindu-se, in schimbul obtinerii acestor foloase, de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

"In cadrul 'donatiilor' respective, inculpata Vasilescu Lia Olguta a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-a remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu a fost stabilita), in preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, Olguta Vasilescu este acuzata ca si-a folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri materiale electorale in valoare de 44.241 euro continand imaginea acesteia si sloganuri de campanie electorala. Materialele in cauza au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri.

"Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni", arata DNA.

Totodata, procurorii anticoruptie spun ca primarul Craiovei a pretins si primit in cursul anului 2014, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, pentru si printr-o asociatie non profit, de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu primaria, banii fiind primiti in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Astfel, oameni de afaceri au acceptat solicitarile inculpatei pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

"Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, in luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita", arata DNA.

Procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, aflate in conturi ale institutiilor bancare detinute de cei trei inculpati, in cauza fiind instituit sechestru si asupra unor imobile ce apartin inculpatilor Radu Cosmin Preda si Elena Daniela Popescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Lia Olguta Vasilescu: "Nu stiu de ce a durat asa de mult. Mergem inainte!"

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, afirma ca nu stie de ce a durat atat de mult pana cand a fost trimisa in judecata de catre DNA "avand in vedere continutul dosarului".

"Am fost trimisa in judecata. Nu stiu de ce a durat asa de mult, avand in vedere continutul dosarului. Mergem inainte!", a scris Olguta Vasilescu pe pagina sa de Facebook dupa ce DNA a remis un comunicat de presa prin care a anuntat trimiterea primarului Craiovei in judecata intr-un dosar de coruptie.

Potrivit DNA, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, care este acuzata de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni).

In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO