Olaf Scholz promite reducerea birocrației în agricultură, ca răspuns la protestele fermierilor
Birocrația este problema agricultorilor germani pe care cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să o reducă în acest sector de activitate. Cancelarul a spus că vrea să simplifice obligațiile administrative pentru fermieri.
„Suntem ferm hotărâţi să discutăm concret cu agricultorii despre ce putem face concret pentru a le simplifica activitatea", a declarat Scholz în faţa reporterilor, luni, la 'Grüne Woche', salonul german al agriculturii care are loc pe durata întregii săptămâni la Berlin.
„E prea multă birocraţie", a remarcat el. Olaf Scholz s-a oprit la mai multe standuri şi a stat de vorbă cu reprezentanţi ai profesiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şeful executivului german a promis cu acest prilej să studieze „progresele care se pot face în Germania" şi "ce putem schimba, prin influenţa noastră, la Bruxelles" în scopul de a simplifica obligaţiile administrative ale agricultorilor.
El a promis să facă „mai uşoară viaţa celor care muncesc şi trăiesc în ferme". „Am luat deja, desigur, măsuri de care suntem mândri. Dar suntem încă departe de ceea ce ne dorim pentru viitorul agriculturii", a adăugat Scholz.
Agricultorii germani se mobilizează masiv de mai multe săptămâni împotriva unei reforme fiscale privind preţul motorinei ce prevede anularea, din 2026, a unei scutiri de care beneficiau. Ei au însă în vedere şi alte nemulţumiri - obligaţiile tot mai mari de mediu impuse sectorului agricol, creşterea costurilor de producţie, povara administrativă asupra exploatărilor agricole.
Mişcării de frondă a agricultorilor germani i s-au raliat în ultimele zile şi alte ţări europene, unde au avut loc manifestaţii similare - Franţa, Polonia, România. În Franţa, guvernul proaspăt instalat al lui Gabriel Attal a promis o „simplificare drastică" a reglementărilor pentru agricultură.