Fermierii și transportatorii din stradă spun că nu au fost chemați la negocierile cu guvernanții: "O să venim seară de seară"
După mai bine de o săptămână în care unii fermieri și transportatori au blocat drumuri și puncte de frontieră, Guvernul a anunțat că joi, 18 ianuarie, vor fi aprobate mai multe măsuri convenite cu protestatarii.
Însă cei care au rămas în stradă susțin că ei nu au fost chemați la negocieri, iar asociațiile prezente la discuțiile cu autoritățile nu îi reprezintă.
Așadar, camioane și utilaje agricole au ocupat și miercuri seară unele șosele.
Zeci de camioane și utilaje agricole au circulat și în noaptea de meircuri spre joi cu viteză redusă pe DN2, aproape de intrarea în Capitală. Iar protestatarii nu au contenit din aș spune nemulțumirile.
Transportator: "Nu se rezolvă nimic din ce cerem. Totul să aprobe, ca să vedem negru pe alb scris pe ceva, dată Ordonanță, ceva. Așa ca să... Pe vorbe, nu avem încredere. Micșorarea RCA-ului, micșorarea prețului la motorină. Să scadă impozitele".
Fermier: "Eu plec acum, la 06:00 mă scol, intru în grajd și toată ziua o să muncesc la el și mâine seară o să fiu din nou aici. Până când nu e scris și publicat, nu mai avem încredere. O să venim seară de seară aici. Noi nu cerem altceva decât dreptul să muncim. Ne afectează pe noi, dacă noi scumpim, îi afectează și pe restul".
Manifestanții sunt revoltați și de modul în care decurg negocierile între reprezentanții lor și guvernanți.
Adelin Maria, agricultor: "O revendicare care nu se află pe lista aceea dusă de reprezentanții ligilor profesioniste este să fie o proporționalitate la costul asigurărilor RCA pentru perioade mai scurte. Aici nu a venit nici măcar unul, sunt atâtea ligi, asociații juridice de fermieri până acum nu au venit și acum dintr-o dată au găsit o parte din probleme ca să le ridice la guvernanți. Ei ne ignoră".
Mircea Medan, transportator: "Noi am vrea, de exemplu, să creștem salariile la angajați. Nu putem. Pentru că măsurile fiscal-bugetare și suprataxarea ne iau banii la stat. Scăderea impozitului pe profit, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, scăderea CAS-ului sunt măsuri de bun simț".
Proteste după lăsarea întunericului în Bacău
Și în Bacău fermierii au protestat și după lăsarea întunericului. Zeci de utilaje au venit în coloană dinspre Adjud şi au intrat pe străzile orașului claxonând.
Pe de altă parte, la Palatul Victoria s-au purtat din nou discuții. Guvernul și asociațiile din transporturi au agreat, de principiu, ca polițele RCA, cea mai mare problemă a șoferilor, ar putea fi plafonate la tariful de referință de 8.609 lei, cât este în prezent pentru camioane. În plus, șoferii ar putea primi și 50% din majorarea accizei la motorină, care se aplică de la 1 ianuarie.
Iar Guvernul a anunțat, miercuri seara, că joi va fi aprobat un set de măsuri convenite ca răspuns la revendicările protestatarilor.