Unii fermieri și transportatori continuă protestele, în ciuda măsurilor aprobate de Guvern: "Agricultura românească moare"
Transportatorii și fermierii care au mai rămas în stradă, cei așa-numiți "independenți", vor să continue protestele până când concesiile făcute de guvernanți vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Sunt încă zeci de protestatari la intrarea în București dinspre Afumați. Alții au ieșit în stradă la Timișoara sau la Focșani. Oamenii cer ajutor pentru agricultură și vor, mai ales, ca cerealele ucrainene să nu mai ajungă în România.
Din cauza protestelor, punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, în Suceava și Satu Mare, au fost închise joi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe DN2, la Afumați, aproape de intrarea în Capitală, încă sunt zeci de protestatari care nu vor să plece acasă. Joi seară a fost plin de utilaje și camioane care circulau cu viteză redusă.
Fermier: "Agricultura românească să supraviețuiască și să producem în România mâcare de calitate care să ajungă pe masa românilor".
Reporter: Duminică o să mergeți în Piața Constituției?
Fermier: "Cu siguranță, nu. Nu suntem afiliați politic".
Pentru alții, protestul este abia la început.
Fermier: "Acum am ajuns și o să rămân până la final. Vrem să primim și noi subvenții ca afară și să ne vindem și noi produsele la prețul corect. Agricultura românească moare".
În ciuda vremii ploioase, mulți dintre protestatari au rămas la Afumați. Unii dintre ei s-au adăpostit în camioane sau utilaje, ori au rămas afară, îmbrăcați corespunzător.
Localnicii le-au sărit în ajutor protestatarilor din Afumați
Protestatarii au avut noroc cu unii localnici, care le-au adus ceaiuri calde ca să reziste mai ușor în frig.
Localnică: "Inclusiv oamenii au contribuuit, au donat și ei ca să putem să le aducem un ceai. Am avut și ciorbă caldă. Avem inclusiv medicamente".
Fermierii și-au strigat nemulțumirea în centrul Timișoarei
În vestul țării, fermierii au primit aprobare de la Primăria Timișoara ca să-și strige nemulțumirile în centrul orașului. Asta, după ce zilele trecute au blocat centura orașului, dar și mai multe drumuri județene.
25 de utilaje agricole au ajuns, joi seară, în centrul orașului. Fermierii au vrut să evite blocarea traficului pe timpul zilei.
Protestatarii spun că rămân în stradă până când măsurile promise de guvernanți vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Fermier: "Deocamdată, sunt doar promisiuni. Noi vrem fapte concrete, pentru că de aici mâncăm. Și noi și voi și toată lumea".
Fermier: "Noi nu ne mai vindem cerealele, vin din Ucraina. Și atunci noi stăm cu ele pe stoc, prețurile scad și îl vindem la primăvară, vara, când e prețul foarte mic".
Oamenii au ieșit în stradă și în Focșani
Tot joi seară, mai mulți nemulțumiți au protestat și pe străzile din Focșani. Au lăsat însă utilajele în parcări și au plecat la drum cu autoturismele. Prefectul județului i-a chemat, până la urmă, pe reprezentanții lor la discuții.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fermieri, proteste, transportatori,
Dată publicare:
19-01-2024 08:19