Filmul evenimentelor, a 8-a zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor. Situație neschimbată, în ciuda negocierilor
A trecut o săptămână de când unii fermieri și transportatori, nemulțumiți de politicile Guvernului, blochează mai multe drumuri sau puncte de frontieră.
Asta deși asociațiile din agricultură care îi reprezintă și confederațiile din Transporturi au stabilit termene clare cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor.
Însă cei care au rămas în stradă susțin că ei NU au fost chemați la negocieri, iar asociațiile prezente la discuții NU îi reprezintă. Așadar, sute de camioane ori utilaje agricole ocupă și acum o bucată din centura Capitalei, portul Constanța și două puncte de trecere a frontierei.
O parte din centura Capitalei a fost aproape blocată, iar în localitatea Afumați, o bandă a rămas ocupată de tractoare și tiruri.
În încercarea de a-și arăta nemulțumirea, o parte dintre fermierii și transportatorii independenți care participă la protestul de la Afumați se urcă la volanul tirurilor și tractoarelor cu care au venit la protest și parcurg câțiva km din șoseaua de centură, iar apoi se întorc în coloană și blochează prima bandă de circulație București Urziceni, o zonă și așa foarte aglomerată.
Unii dintre nemulțumiți au participat la discuții cu ministrul Agriculturii și cu cel al Transporturilor, dar susțin că mai au cerințe încă nerezolvate. De exemplu, nu au primit o soluție la una dintre principalele revendicări - prețul prea mare la asigurarea obligatorie RCA.
Ciprian Melinte, unul dintre reprezentanții transportatorilor: ”Un camion, să funcționeze pe străzi, are nevoie de 4 asigurări: RCA, casco, asigurarea semi-remorcii și asigurarea de marfă. Ceea ce nouă nu ni se pare normal. În Germania, dacă ai poliță Casco nu mai ai nevoie de poliță RCA.”
Mai mult, au apărut tensiuni între cei care au participat la negocieri și cei care au rămas în stradă.
Dănuț Andruș: ”S-a discutat pe cu totul alte laturi decât am discutat noi sâmbătă, nu știu ce s-a discutat, au fost alte asociații profesionale la care mă abțin, pentru că eu nu fac parte din legumicultură, din procesări, probabil s-a discutat problemele lor.”
Nemulțumiții au rescris lista cu pretenții și au adunat 77 de puncte după care au semnat ”Poporul Român”. Problemele din listă ies mult din sfera agriculturii și transporturilor și se referă inclusiv la subvenționarea partidelor, numărul parlamentarilor ori legea vânătorii.
Daniel Prelipcen, fermier: "Sunt sătui de promisiuni, vor fapte. Dacă tot suntem o țară europeană hai să ajungem și cu ajutoarele pentru fermieri și transportatori la nivel european.”
De luni după-amiază traficul camioanelor este blocat și în vama Siret, unde femierii au oprit trecerea camioanelor cu cereale din Ucraina. Abia la prânz au fost de acord să lase 10 camioane cu cereale pe oră.
În nord vestul țării, în Vama Urziceni, tractoarele au blocat ambele sensuri de mers.
La Constanța, mai mulți șoferi au fost au fost amendați și au rămas fară permis, pentru că au mers pe contrasens, iar la Galați pentru că au condus utilaje agricole pe drumuri publice, deși nu aveau RCA.
Peste 100 de tractoare, utilaje agricole și camioane s-au unit într-o uriașă colană la Sibiu, într-un protest care a durat aproximativ 4 ore.
Elena Răspop, organizator protest: "Peste tot se transmite că 99% din problemele fermierilor s-au rezolvat, ceea ce nu este deloc adevărat, nu am primit nici un răspuns concret la nici una dintre probelemele noastre, protestele continuă.”
Fermier: "Până nu vedem fapte, noi asta așteptăm, faptele, că vorbe au fost și până acum. Taxe, impozite, asigurări toate mari.”
Și aici, oamenii au cerut stoparea importurilor din Ucraina, creșterea subvenților, scăderea RCA-ului, a taxelor și a impozitelor.
Reporteri: Florentina Bălășoiu, Elena Bejinariu, Adina Timiș, Octavian Moldovan, Iulia Petcu, Robert Hoară, Ina Popescu