Obiceiul de la Ruginoasa nu a mai fost pastrat si anul acesta. Jandarmii i-au pazit pe tineri si le-au confiscat batele

Ultima actualizare: 03-01-2017 07:08

Obiceiul de la Ruginoasa in care cetele de tineri mascati se bateau in alti ani cu parii a fost si anul acesta unul pasnic.

Jandarmii au confiscat batele si bicele si s-au asigurat cu trei zile inainte ca oamenii au inteles ca pot fi amendati sau chiar condamnati la inchisoare daca se lovesc.

Traditionala bataie a fost intezisa din 2011 cand un baiat de 17 ani a ajuns la spital cu fractura de craniu.

Ca sa marcheze vechiul obicei, cetele de mascati din Ruginoasa s-au imbrancit simbolic. Cei peste o suta de jandarmi si politisti au stat insa permanent cu ochii pe ei.

Atmosfera a fost in final atat de pasnica incat inclusiv un copil de 10 ani s-a numarat printre mascati.

Cei care au iesit la porti sa admire stravechiul obicei au fost dezamagiti.

Femeie: "Nu se mai bat, au cativa ani de cand nu se mai bat. E urat domnule, ne mergea vorba in toata tara din cauza asta. E frumos obiceiul sa fie cu biciurile si gata"

Barbat: "Cand ma faceam eu nu era asa. Cand se lumina ieseam toti, acei de la Deal veneam in curtea scolii, ne bateam cu biciul, ne imprieteneam si mergeam in centru. Pe urma a inceput cu batele"

In final obiceiul s-a incheiat fara incidente, iar mascatii si-au primit inapoi biciurile ca sa poata colinda.

Ionut Catana, purtator de cuvant al Jandarmeriei Bacau: "Membrii comunitatii din Ruginoasa au realizat ca traditia poate fi pastrata si fara a recurge la manifestari violente"

Bataia cu pari de la Ruginoasa a fost interzisa dupa ce in urma cu 5 ani un adolescent de 17 ani a ajuns cu fractura craniana la spital, iar alte cateva persoane au suferit rani serioase, 20 de persoane au fost atunci amendate.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO