O semnatura a facut diferenta. De ce va plati familia lui Cioaba factura de 41.000 de dolari
Dupa negocieri indelungate, familia lui Florin Cioaba este datoare spitalului din Turcia aproximativ 41 de mii de dolari. Rudele trebuie sa dea acesti bani pentru ca vineri, cand a fost operat, s-au angajat in scris ca vor suporta toate cheltuielile.
Urmasii lui Cioaba nu vor putea sa recupereze banii de la statul roman, cu toate ca raposatul avea asigurarea obligatorie de sanatate. Averea familiei Cioaba este estimata la aproximativ doua milioane de euro.
De doua zile, rudele lui Florin Cioaba se cearta cu medicii de la Spitalul Universitar din Turcia pe factura pe care trebuie sa o achite pentru spitalizare si servicii medicale. Fiul cel mare, Dorin, a declarat ca Spitalul i-ar fi pretins, duminica, 350 de mii de dolari.
"Ne-au amenintat, mai bine zis, sa platim 350 de mii de dolari daca vrem sa intocmeasca documentele si sa ne elibereze trupul tatalui meu. I-am intrebat pentru ce acesti bani si ne-au spus ca pe ei nu-i intereseaza ca tata nu a raspuns la tratament si costurile trebuie acoperite", a spus Dorin Cioaba.
Dorin Cioaba a anuntat ca nu doreste bani, ci sprijin din partea Ambasadei noastre pentru repatrierea tatalui sau, dar si pentru recalcularea facturii de spitalizare.
Luni, familia a fost chemata din nou la Spital, iar costurile au coborat la 41 de mii de dolari: 14 mii de dolari au fost dati deja ca avans, restul de plata fiind de 27 de mii. Chiar si asa, suma li se pare astronomica apropiatilor.
Ministerul nostru de Externe precizeaza ca familia lui Cioaba s-a angajat in scris ca va suporta toate cheltuielile spitalizarii. Se intampla vineri, 16 august, cand Florin Cioaba a fost transferat dintr-o clinica privata la Spitalul Universitat de stat din Antalya.
Fiii sai au cerut servicii medicale speciale si o rezerva. O echipa de cardiologi - din care au facut parte si doi profesori celebri din Turcia - l-a operat si i-a montat lui Florin Cioaba un dispozitiv scump, de asistare a cordului, care sa-i ajute inima sa bata.
Un asemenea pachet la un spital privat de la noi costa mai putin. Dar, preturile difera de la o tara la alta.
Daca familia Cioaba nu ar fi solicitat servicii medicale speciale, costurile spitalizarii puteau fi decontate de CNAS, pentru ca raposatul era asigurat.
Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate, urgentele medicale erau decontate de statul roman, la cererea oficialilor turci, in baza unui acord dintre cele doua tari semnat in iulie 1999, la Ankara. Dar, cata vreme exista un angajament de plata din partea familiei, Casa de Asigurari din Romania nu a primit nicio solicitare de plata a decontului.
S-a pus chiar problema unei chete a rromilor, insa unul dintre liderii lor sustine ca familia Cioaba nu are nevoie de asa ceva.
"Toti tiganii din Romania, daca era nevoie, faceam, dar nu este nevoie de asa ceva, pentru ca Cioaba are bani! Si orice familie regala trebuie sa aiba bani. Un rege daca nu are bani, inseamna ca nu e rege", a comentat Dan Stanescu, autoproclamatul rege al romilor crestin-ortodocsi de pretutindeni.
Averea lui Florin Cioaba este estimata la peste doua milioane de euro, bani stransi din afaceri cu prelucrarea metalelor neferoase si confectionarea de folie si saci de polietilena. Pe langa palatul impunator de la Sibiu, familia detine obiecte de aur valoaroase, coroana si sceptrul lui Florin Cioaba fiind evaluate la peste 150 de mii de euro.