Cum s-a implicat statul roman in cazul Florin Cioaba din Turcia. Precizari oficiale de la MAE

Ultima actualizare: 22-08-2013 00:07
sediul MAE

Ministerul Afacerilor Externe a explicat, la solicitarea Stirilor ProTV, demersurile facute pana in prezent cu privire la repatrierea trupului neinsufletit al lui Florin Cioaba.

Redam, integral, comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe:

"Ambasada Romaniei la Ankara a fost informata telefonic in data de 13 august 2013 cu privire la spitalizarea in Antalya a cetateanului roman Cioaba Florin, de catre fiul acestuia. Acesta a solicitat sprijin atat pentru identificarea celei mai bune unitati medicale de profil, cat si pentru asigurarea serviciilor de translatie in relatia cu cadrele medicale. Ambasada a luat legatura cu managerul spitalului Ozel Anadolu, unde era internat cetateanul roman.

Reprezentantul misiunii diplomatice a fost informat de medici ca starea de sanatate a pacientului este una foarte grava.

La solicitarea familiei, Ambasada a contactat reprezentantii Consulatului Onorific din Antalya pentru identificarea celui mai bun spital specializat in tratarea afectiunilor de inima, fiind recomandat Spitalul Medikal Park. De asemenea, conform solicitarii, prin intermediul Consulatului Onorific de la Antalya, a fost pus la dispozitia familiei un translator de limba turca.

La data de 14 august, o echipa de medici romani s-a deplasat la spitalul Ozel Anadolu, unde a analizat starea de sanatate a persoanei. Traducatorul a fost prezent pe toata durata evaluarii, pentru facilitarea dialogului dintre medicii turci si cei romani. Ambasada s-a aflat in permanenta legatura cu familia pacientului, precum si cu translatorul.

De asemenea, Ambasada a oferit sprijin autoritatilor romane, respectiv domnului secretar de stat Raed Arafat, pentru a intra in legatura telefonica cu medicii turci. in acelasi timp, misiunea a solicitat Consulatului Onorific din Antalya sa identifice inca un traducator pentru eventualitatea in care actualul ar fi in imposibilitatea de a mai ramane in continuare la dispozitia familiei Cioaba.

Misiunea a contactat si Ministerul Sanatatii de la Ankara – Directia Relatii Internationale - pentru a identifica unitati spitalicesti sau clinici de cardiologie performante din Ankara si Istanbul, in eventualitatea in care situatia bolnavului ar permite sa fie transferat in alta localitate.

In cursul zilei de 16 august 2013 domnul Florin Cioaba, aflat in continuare in stare grava, a fost transferat la Spitalul Universitar Akdeniz din Antalya, spital identificat de catre familie, altul decat cel recomandat de Ambasada.

Ambasada, cu sprijinul Consulatului Onorific din Antalya, a acordat sprijin familiei Cioaba pentru contactarea Spitalului Universitar Akdeniz din Antalya, unitate medicala unde exista posibilitatea unei interventii chirurgicale. La solicitarea fiului pacientului, Ambasada l-a contactat pe domnul prof. dr. Ömer Beyazıd, reputat specialist cardiolog, in scopul analizarii posibilitatii unei interventii chirurgicale, acesta dand asigurari de tot sprijinul sau.

La data de 16 august, pacientul a suferit o interventie chirurgicala. Ulterior operatiei, familiei i s-a comunicat suma totala de plata, spitalul solicitand Ambasadei garantii privind efectuarea platii de catre familia pacientului.

La data de 18 august, cetateanul roman a decedat in spitalul in care era internat.

Ulterior evenimentului nefericit, familia a solicitat asistenta in vederea repatrierii trupului neinsufletit. Familia a contactat o firma de pompe funebre, pentru a asigura transportul trupului pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, familia acestuia a semnat, la spital, anumite documente, prin care se obligau sa suporte integral costurile spitalizarii. Aceste documente nu au parvenit ambasadei.

Ulterior fiul persoanei decedate, care s-a deplasat in Turcia cu autoturismul, a solicitat asistenta in vederea reintoarcerii in tara cu avionul.

Tinand cont de faptul ca legea turca prevede faptul ca un cetatean strain care intra pe teritoriul Turciei cu autoturismul trebuie sa paraseasca tara in acelasi mod, misiunea a intreprins demersuri pe langa autoritatile locale, in vederea identificarii unei solutii.

Fiul decedatului a solicitat sprijinul Ambasadei pentru eliberarea corpului neinsufletit, deoarece spitalul a conditionat acest lucru de plata restantelor privind serviciilor medicale.

In data de 18 si 19 august, misiunea a luat din nou legatura cu spitalul cat si cu familia. Misiunea a solicitat conducerii spitalului urgentarea procedurilor de eliberare a actului constatator al decesului, precum si cele in privinta recalcularii facturii pentru serviciile medicale prestate.

Totodata, Ambasada a transmis o nota verbala Ministerului turc al Afacerilor Externe si Ministerului turc al Sanatatii cu solicitarea de sprijin in vederea repatrierii trupului neinsufletit.

La aceasta ora familia impreuna cu un traducator se afla la spital, unde este in curs de recalculare nota de plata.

Reprezentantii spitalului au promis ca in cursul acestei zile vor elibera actul constatator de deces. In baza acestui document, misiunea diplomatica va elibera in regim de urgenta pasaportul mortuar. Consulul Ambasadei de la Ankara s-a deplasat la spitalul din Antalya, in vederea eliberarii pasaportului mortuar necesar repatrierii trupului.

Ambasada Romaniei la Ankara este in permanenta legatura cu membrii familiei pentru intocmirea documentelor necesare repatrierii trupului neinsufletit al domnului Florin Cioaba."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO