Companie de car-sharing, acuzată de creșterea poluării. Avertismentul unor ONG-uri
Platforma de car-sharing Uber contribuie la creşterea poluării cu emisii de CO2 şi la cea cauzată de vehiculele diesel în oraşe europene precum Paris sau Londra, a avertizat joi o coaliţie de ONG-uri.
Ea solicită companiei americane să-şi sprijine şoferii să se doteze cu vehicule mai puţin poluante, potrivit AFP.
Grupul american se situează pe primul loc în lista companiilor din sectorul vehiculelor de turism cu şoferi (VTC) în Londra, ''cu 3,5 milioane de utilizatori în 2018'' şi în Franţa, cu ''2,7 milioane de utilizatori în 2017'', potrivit unui comunicat unei alianţe de ONG-uri europene din care fac parte Respire, din Franţa, sau Transport & Environment, din Marea Britanie, transmite Agerpres.
Compania ''şi servicii similare intensifică traficul şi cresc numărul de kilometri parcurşi în zonele urbane'', potrivit acestor ONG-uri. La Paris şi la Londra, ''numărul de kilometri efectuaţi de aceste maşini suplimentare produc circa 515 kilotone de emisii de CO2 anual'', adică echivalentul a ''250.000 de vehicule suplimentare aparţinând persoanelor fizice'', mai susţin aceştia.
Uber ''colaborează activ cu municipalităţi din Europa pentru a ameliora accesul la modalităţi de transport ecologice, sigure şi accesibile'', a răspuns un purtător de cuvânt al Uber pentru AFP.
Compania susţine că promovează călătoriile auto partajate sau modalităţi de transport ecologice precum biciclete electrice de închiriat. În acelaşi timp, precizează că achiziţionarea unor vehicule electrice rămâne momentan prea costisitoare pentru şoferi.
La emisiile de gaze cu efect de seră se adaugă poluarea cu particule fine, întrucât în Franţa, 90% dintre vehiculele înregistrate în sistemul VTC sunt diesel.
Agenţia Europeană de Mediu (AEE) estimează că poluarea atmosferică cu particule foarte fine (PM2,5), cu dioxid de azot (NO2, emis de motoarele diesel) şi cu ozon (O3) a fost în 2015 asociată cu 480.000 de decese premature în Uniunea Europeană.
Dacă Uber ''doreşte să se ridice la înălţimea valorilor pe care le afişează, trebuie să reducă la zero emisiile curselor sale până în 2025'', susţine Yoann Le Petit, specialist în domeniul mobilităţii la T&E, citat în comunicat.
''Compania trebuie să-şi ajute şoferii să înlocuiască vehiculele cu motoare termice cu unele electrice, cum s-a întâmplat deja la Londra'', solicită ONG-urile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!