Nereguli la un incinerator de lângă Ploiești. Oamenii bănuiesc că se ard leșuri de animale
Mirosul greu de suportat şi fumul dens emanate de incineratorul firmei de salubrizare din Negoiești, Prahova, a scos în stradă zeci de oameni.
Localnicii se plâng ca acolo sunt arse nu doar deşeuri medicale de la toate spitalele din zona de sud a României, ci şi tot soiul de alte substanţe, ba chiar şi leşuri de animale.
Oamenii spun că au făcut numeroase plângeri, însă problema nu s-a rezolvat. Reprezentanţii firmei respective recunosc că au fost amendaţi de mai multe ori, dar spun că au luat totuşi măsuri ca să reducă poluarea.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Incineratorul de unde se văd des nori negrii de fum funcţionează la doi paşi de Ploiești, în Negoiești. Disperaţi din cauza mirosurilor insuportabile care ajung în casele lor, localnicii au ajuns la capătul răbdării şi au ieşit în stradă.
Localnici: "Nu poţi să respiri de mirosul care este în atmosferă. În ultima vreme chiar foarte des se întâmplă asta, trebuie să stăm în casă şi închidem geamurile."
Localnic: "În afară de fumul acesta urât mirositor vin şi pulberi care sunt în suspensie se pun pe plante, pe legume, pe copaci. Eu am o livadă şi îmi ard pur şi simplu florile."
Neregulile de la firma de salubrizare sunt recunoscute şi de foştii angajaţi.
Fost angajat: Baga câini, porci, vaci bagă acolo la incinerat. În interior în hală să vedeţi ce e acolo. Au două congelatoare, frigidere mari pline cu porci şi câini şi noaptea le bagă la ardere, nu ziua - pentru ca să nu vadă fumul ăla care iese."
Comisarii gărzii de mediu Prahova au făcut mai multe controale la firma cu pricina, iar neregulile găsite nu au fost puţine: munţi de gunoaie, deşeuri - majoritatea periculoase, de la spitalele din toată zona de sud a ţării - lăsate la întâmplare, fără căi de acces şi fără să fie aşezate pe platforme betonate, aşa cum prevede legea.
Gabriela Munteanu, Garda de Mediu Prahova: "Au fost bineînţeles şi amenzi, ultima de 100.000 de lei. În decursul anului a fost şi o notifcare de suspendare a autorizaţiei de mediu pentru anumite neconformităţi constatate."
De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii recunosc că au existat deficienţe, însă spun că acestea au fost remediate.
Violetă Ştefănescu, Director general Eco Burn România: "Pe o perioadă de aproximativ de 10 minute un sfert de oră e posibil să fie emanaţii mai mari decât cele…dar care sunt normale.. dar având în vedere distanța şi zona protejată în care ne aflăm este imposibi că acestea să afecteze locuitorii acestei zone."
În incinerator sunt arse zilnic 20 de tone de deşeuri.