Panourile care indică nivelul de poluare, nefuncţionale de ani de zile. Cât au costat
O investiție importantă a Ministerului Mediului pentru informarea populației asupra calității aerului s-a dovedit un mare fiasco.
Cele mai multe panouri electronice pe care ar fi trebuit să se afișeze datele sunt oprite în multe orașe din țară.
Reprezentanții Agențiilor pentru Protecția Mediului recunosc că nici unele stații de măsurare nu mai funcționează și că au nevoie de reparații urgențe.
În centrul orașului Galați a fost amplasat în 2008 un astfel de panou. În 2012, însă, acesta s-a stins și, de atunci așa a rămas.
Reporter: „Panoul ăla de acolo știți pentru ce a fost amplasat?”
Bărbat: „Habar nu am."
Reporter: „Ar trebui să afișeze calitatea aerului.”
Femeie: „Habar nu am.”
Reporter: „V-ar interesa, dacă ar fi să afișeze?”
Femeie: „Ar fi bine."
La sediul Agenției pentru Protecția Mediului din Galați, vizitatorii sunt întâmpinați de alte două panouri. Tot defecte.
Unul s-a stricat în 2010, celălalt în 2015. Reprezentanții instituției susțin că Ministerul Mediului ar fi încheiat anul acesta un contract cu o firmă care ar trebui să vină să le repare. De fapt, aceeași societate are mai întâi de reparat stațiile de colectare a datelor privind calitatea mediului, care, la rândul lor, sunt defecte.
Miorița Arfire, Agenția pentru Protecția Mediului Galați: „Deocamdată s-au demarat reparațiile pentru analizoarele din stații, deoarece acestea sunt furnizorii reali de date, urmând să se demareze și reparațiile la panoul exterior de informare a publicului.”
La Buzău aceeași situație. Panoul instalat în centrul orașului de Agenția de Mediu este nefuncțional.
Panoul nu afișează datele colectate de cele două stații din septembrie 2015. Aceste echipamente care compun rețeaua națională de monitorizare a calității aerului aparțin Ministerului Mediului. APM Buzău are obligația de a informa Ministerul Mediului de câte ori apar defecțiuni la aceste echipamente. Informarea se realizează printr-o informare de intervenție tehnică în care noi scriem care sunt potențialele defecțiuni constatate.
Autoritățile au considerat că toți cei interesați pot accesa direct site-ul www.calitateaer.ro, așa că panourile pentru publicul larg, care au costat zeci de mii de euro, au fost lăsate în paragină.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!