Două femei, mamă și fiică, sunt acuzate că făceau proceduri de estetică medicală, deși nu au studii în domeniu. Sute de femei din București și Ilfov au apelat la serviciile lor, în special pentru injectare cu acid hialuronic în buze.

Chirurgii plasticieni atrag însă atenția că o astfel de intervenție se face doar de către un specialist, pentru că o greșeală poate duce la infecții grave.

Buze perfecte în ”stil rusesc”, asta căutau clientele celor două femei care făceau proceduri de estetică medicală fără să aibă studii. Totul, într-un cabinet din Chiajna, județul Ilfov.

Pe contul de Instagram al cabinetului sunt câteva mii de poze cu femei care s-au lăsat fotografiate după intervenție.

Pentru un mililitru de acid hialuronic injectat, clientele plăteau 800 de lei. Nici celelalte proceduri de înfrumusețare corporală nu erau chiar ieftine, așa că, din iulie 2018 și până astăzi, femeile au câștigat serios, fără să-și declare veniturile.

A arătat doar o diplomă de absolvire a unor cursuri de asistente medicale

Așa au intrat pe fir polițiștii de la Investigații Criminale, care ulterior au descoperit că cele două practicau estetica medicală fără drept.

Când au descins în cabinetul de estetică medicală, polițiștii au surprins-o pe femeia de 43 de ani în timp ce injecta acid hialuronic unei cliente în vârstă de 25 de ani.

Ea le-a prezentat polițiștilor o diplomă care arăta că ar fi absolvit niște cursuri de asistente medicale, dar care nu îi dădeau drepul să practice medicina estetică. Polițiștii au reținut-o pentru evaziune fiscală și practicarea fără drept a unei profesii.

Pentru că există cerere, numărul cabinetelor și clinicilor de estetică medicală a crescut semnificativ în ultimii ani. Tot mai multe femei apelează la metode minim invazive, cum ar fi injectarea de acid hialuronic și sunt dispuse să plătească mii de euro pentru un chip fără riduri, dar cu buze proeminente.

O intervenție greșită poate duce la orbire

Totuși, specialiștii în chirurgie plastică și estetică medicală atrag atenția că astfel de proceduri făcute de persoane care nu au calificarea necesară pot duce la rezultate dezastruoase și ireversibile. O intervenție greșită cu acid hialuronic în zona ochilor poate duce chiar la orbire.

Dr. Mihaela Jianu, Societatea Română de Chirurgie Estetică: ”Acest acid hialuronic, pe care îl cunoaște toată lumea, sau substanța de umplere, este un dispozitiv medical, este o proteză sub formă de gel care se implantează în țesuturi, așa cum un implant mamar se implantează în țesuturi, așa și acest dispozitiv medical se folosește în decursul unui act medical specializat. Numai un medic poate să facă asta. Dacă nu ții cont de regulile medicale, la capătul acestui ac poate să stea o hepatită sau o boală SIDA sau o altă infecție cutanată. Dacă nu știi și nu ai pregatirea medicală care trebuie, poate să determine orbire”.

Medicii specialiști îi sfătuiesc pe cei care doresc să apeleze la serviciile unui estetician să verifice în primul rând dacă acesta este medic și ce fel de specializare are. Acest lucru poate fi făcut accesând site-ul Colegiului Medicilor din România.