O jurnalista de origine turca, suspecta de terorism, a fost arestata la Bucuresti. Femeia este pe lista rosie a Interpolului

Dată publicare: 23-09-2015 18:35
Dată actualizare: 26-09-2015 07:04


O jurnalista de origine turca, de la un post de televiziune belgian, suspectata de terorism, a fost arestata la Bucuresti.

Autoritatile de la Ankara au cerut ajutorul politiei din intreaga Europa pentru ca atunci cand va fi prinsa sa fie extradata in Turcia, deoarece este banuita ca ar avea legaturi cu grupari teroriste kurde. In replica, tanara sustine ca e vorba despre o confuzie si cere sa fie eliberata, ca sa poata merge acasa.

Bilgin Zulfyie, alias Denise, are 37 de ani si este pe lista posibililor teroristi vanati de autoritatile din Turcia. Reporter in Belgia pentru postul Sterk TV, un canal de limba kurda, femeia a fost incatusata de politistii romani in urma cu aproape doua saptamani. In sistemul de alerta de Interpol numele ei aparea pe lista rosie si ar trebui extradata la Ankara urgent.

Abia intrase in Romania impreuna cu doi prieteni si ar fi intentionat sa mearga in vacanta in Grecia. Doar ca politistii bulgari din Vidin i-ar fi obligat sa se intoarca in Romania, pentru ca unul dintre tovarasii ei de drum ar fi avut interdictia de a intra in Bulgaria.

In fata judecatorilor instantei supreme pe care i-a implorat sa o elibereze, jurnalista a declarat ca este victima unei confuzii. Ca autoritatile turce care i-au publicat datele au furnizat fotografia unei alte jurnaliste care lucreaza in Turcia si care, culmea, ar avea acelasi nume de familie si ar fi nascuta in acelasi oras. Singura diferenta dintre ele ar fi varsta, suspecta din fotografii fiind mult mai tanara. O versiune respinsa categoric de politia romana care afirma ca tinerei i-au fost verificate amprentele.

Timp de doua ore si jumatate, cat a stat aici jurnalista din Belgia, instanta suprema a aratat ca o fortareata, suspecta de terorism fiind monitorizata nu doar de ofiterii de la arestul politiei, ci si de un impresionant dispozitiv de securitate de la serviciul de interventii si actiuni speciale.

Curtea de apel Craiova va decide peste o luna daca jurnalista va fi extradata in Turcia.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO