După 17 zile de coșmar, o femeie de 70 de ani a murit în spitalul care trebuia să o salveze. Acuzațiile familiei
Copiii unei femei de 70 de ani spun că mama lor a murit cu zile și formulează acuzații extrem de grave la adresa celor de la Spitalul Județean din Galați.
Potrivit apropiaților, deși femeia ar fi avut probleme respiratorii, ar fi fost tratată pentru orice altceva: atacuri de panică, diabet și chiar probleme psihice. Și, cel mai grav, spun aceștia, ar fi fost conectată o zi și jumătate la un aparat de oxigen, care nu funcționa corect. Într-un final, s-a stins după 17 zile de coșmar în spital, iar acum rudele își caută dreptatea în justiție.
Coșmarul femeii a durat 17 zile
Cătălina Toia a fost adusă, într-o joi seară, la spital, de fiul ei pentru că respira cu dificultate. Mai ajunsese la Unitatea de Primiri Urgențe cu această afecțiune și era convinsă că o vor identifica și medicii, în evidențele lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Femeia a venit pe picioarele ei la spitalul județean din Galați. Acuza ceva probleme de respirație, dar, după un set de analize, a fost internată în secția de Diabet și Nutriție. De altfel, rudele spun că nicio clipă, în spital, nu a fost tratată pentru probleme respiratorii.
Starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit de la o zi la alta. Medicii i-au descoperit o formă de diabet și, potrivit familiei, ar fi ignorat celelalte afecțiuni. La un moment dat, nu a mai putut să respire singură, așa că a fost conectată la rampa de oxigen a spitalului.
Laurențiu Toia, fiul femeii: „De duminică dimineață, în jurul orei nouă, până luni seara, în jurul orei 22, instalația de oxigen a spitalului nu a funcționat, fapt constatat de medicul care a consultat-o în seara respectivă. Băgați aer de vulcanizare și nu funcționează și de ce este ținută mama pe spate. Trebuia ținută la 45 de grade”.
Peste alte două zile, femeia a fost transferată la Terapie Intensivă, de unde rudele nu au mai văzut-o în viață niciodată. Au fost, în schimb, apostrofate de medicii cărora au încercat să le atragă atenția că sunt în eroare. Certificatul constatator de deces pare să le dea, însă, dreptate.
Laurențiu Toia, fiul femeii: „Eu am achiziționat pulsoximetru, vitamine, B-uri injectabile, paracetamol pastile, teste Covid și anumite chestiuni care îmi erau indicate de personalul medical”.
Alexandru Lăcătuș, avocatul familiei: „Cauza care a dus la insuficiența cardio-respiratorie a fost o bronhopneumopatie constructivă cronică acutizată, de aici noi deducem faptul că, așa cum și pacienta a reclamat când a ajuns la spital, avea probleme pulmonare. După decesul acesteia, fiul a luat legătura cu mine și l-am susținut în promovarea unor plângeri către Direcția de Sănătate Publuică și Colegiul Medicilor, dar și către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați”.
Spitalul a format deja o Comisie Medicală de Audit Clinic intern. Primele concluzii îi contrazic pe membrii familiei, în privința celor mai importante acuzații.
Dr. Cistian Onișor, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Galați: „Din datele preliminare putem concluziona că sursele de oxigen funcționează în parametri normali. Pacienta a beneficiat încă de la internare de tratament pentru patologia respiratorie și diabet zaharat nou descoperit. Zilnic a fost monitorizată de medicii de medicină internă, cardiologie, gastro-enterologie, chirurgie generală și psihiatrie”.
Șapte medici de la același spital din Galați au rămas fără drept de practică și sunt cercetați penal pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu, după moartea unui pacient de 47 de ani, în 2021. Bărbatul suferea de o bronhopneumonie care nu a fost tratată.