O fata de 11 ani, "datornica" la ginecolog. Pacienti fictivi si boli inchipuite, GAURA NEAGRA din bugetul de la Sanatate
Incercand sa descopere frauda din sistemul sanitar, Casa de Asigurari Bucuresti a speriat mii de oameni carora le-a trimis instiintari ca au datorii.
Acestia s-au trezit ca trebuie sa plateasca pentru analize pe care nu le-au facut niciodata. Daca pacientii au documente care sa le sustina nevinovatia, autoritatile vor recupera banii de la spitalele unde apar ca s-au tratat.
O femeie din Bucuresti a fost notificata prin doua adrese ca are bani de dat la Casa de Asigurari de Sanatate. Din primul document reiese ca datoreaza suma de 18 lei pentru 2 investigatii ginecologice pe care le-ar fi facut fiica ei. Dar fetita, in varsta de 11 ani, nu ar avea de ce faca astfel de analize. De altfel, la o privire mai atenta, femeia a observat ca analiza respectiva apare pe numele copilei, dar cu un alt cod numeric personal.
O a doua notificare o instiinteaza ca are de achitat aproape 300 de lei, pentru analize de singe facute tot de fiica ei, in 2012 cand era internata la spital. Femeia spune ca fetita a facut atunci alte analize si oricum in cazul minorilor toate tratamentele ar trebui sa fie gratuite.
Asadar, aceste erori grave in declaratiile si decontarile spitalelor ajung la casele de sanatate. Reprezentantii institutiei sustin ca au pornit aceasta actiune dupa ce un control al curtii de conturi a descoperit o schema de fraudare a bugetului: in multe cazuri, pe acelasi CNP, in perioada in care un asigurat a fost internat, au fost decontate de 2 ori analizele medicale.
Pacientul poate ajuta Casa de Asigurari sa descopere frauda, insa cine ii plateste timpul pierdut si spaima pe care o traieste la vederea unei notificari? Cine primeste o asemenea notificare, trebuie sa mearga la ghiseul CNAS, unde va da o declaratie prin care contesta documentul, daca nu a beneficiat de acele servicii medicale.
"Peste 2000 de notificari de plata au fost trimise de Casa de Sanatate Bucuresti. Oamenii au fost instiintati ca au de achitat intre 20 si 800 de lei. Asiguratii pot contesta notificarile cu acte medicale justificative iar atunci prejudiciul se recuprereaza de la furnizorul de servicii medicale", transmite corespondentul Stirilor ProTV, Cristina Jurca.
Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, in fiecare an bugetul Casei de Asigurari de Sanatate este fraudat cu 8 milioane de euro, pentru analize si investigatii fictive.