Statul vrea sa invete bolnavii sa-si cumpere pastile ieftine. Economia anuala ar fi de 100 mil. euro
Oficialii vor sa-i incurajeze pe bolnavi sa-si cumpere pastile ieftine. Asa ca retetele compensate vor contine de anul viitor informatiile complete despre costul tratamentului.
La fiecare medicament prescris, vor fi listate si produsele ieftine, dar si cele scumpe. Pacientul isi alege ce vrea, dar statul ii deconteaza ce e mai ieftin. Diferentele de pret pot fi si de 10 ori mai mari, intre generice si originale.
Un bunic indeasa in borseta medicamentele pe care trebuie sa le ia lunar el si sotia lui. Amandoi, cu suferinte cronice, ajung sa dea o gramada de bani la farmacie, pentru ca aleg pastilele de ultima generatie si nu pe cele ieftine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In total dau sase milioane pe luna. Alegi la jumatate de pret, alegi sa te faci bine pe jumatate sau deloc", sustine acesta.
Misiunea prescrierii e a doctorului, insa si atunci cand el recomanda un medicament scump, pacientul primeste compensare la nivelul unuia ieftin.
Iata cazul unui medicament de inima care costa 24 de lei in varianta romaneasca si care poate ajunge la 34 de lei in varianta importata. Bolnavul va primi in farmacie o reducere de 12 lei, adica jumatate din medicamentul ieftin. Daca il vrea pe cel sump trebuie sa plateasca diferenta.
Medicii atrag atentia autoritatilor ca nu trebuie sa cadem in extrema cealalta si sa tratam orice boala cu pastile ieftine. Exista tot atat de multe exemple in care pacientii trebuie sa primeasca pastile scumpe inovative care fie nu se fac la noi, fie sunt mult mai bune decat cele generice. Si asta pentru ca trebuie mers pe principiul nu tratam boli, ci oameni.
"De regula nu e nicio diferenta intre generic si original, poate numai de confort, ca ia 2 in loc de 3 pastile", spune Eugen Nicolaescu.
Din punct de vedere economic, masura e buna pentru ca incurajeaza industria romaneasca de medicamente care are acum 8.000 de angajati si contribuie cu 1,5 la suta din PIB.
In plus, daca s-ar incuraja consumul de pastile generice, s-ar face economii la bugetul Sanatatii de 100 de milioane de euro pe an.
In prezent, 1500 de medicamente generice sunt produse in cele 22 de fabrici din Romania, care exporta anual medicamente in valoare de 200 de milioane de euro in peste 60 de tari.