Situatia disperata in care se afla peste 3,5 milioane de bolnavi cronici, care NU au acces la tratamente de ultima ora
Ca sa poata beneficia de tratamente noi, milioanele de romani sunt nevoiti sa se imprumute ori sa devina cobai intr-un studiu clinic, pentru ca de 6 ani statul n-a mai actualizat lista de medicamente compensate.
Ramasi fara bani, multi bolnavi si-au intrerupt tratamentul si ameninta cu proteste in luna mai.
O mama incearca din rasputeri sa faca rost de un medicament nou, ca sa-si salveze copilul de 4 ani care sufera de leucemie. Asteapta sa fie inclus in lista noua de compensare, pentru ca nu mai poate plati in fiecare luna 9.000 de lei.
Ca sa ramana in viata si sa se trateze de cancerul de piele depistat acum cativa ani, Milica s-a bucurat atunci cind o firma a testat pe ea un medicament: "Am avut marele meu noroc ca sa intru intr-un studiu, sa fiu cobai pe Romania cu un medicament de ultima generatie care actioneaza asupra imunitatii. Dupa prima administrare, metastazele ganglionare erau inexistente", declara bolnavul.
Sunt solutii disperate la care oamenii apeleaza pentru ca lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata de 6 ani. Fostul ministru a promis ca o va schimba de la 1 aprilie. Acum, autoritatile par ca dau inapoi.
"Nu ne mai ramane nici o alta optiune decat sa declansam proteste radicale in toata tara, dar si in fata Parlamentului European", declara un bolnav.
In tot acest timp, in multe orase alti suferinzi s-au trezit ca nici tratamentele curente decontate de stat nu le mai primesc. Asa cum se intampla la Constanta, unde de 3 saptamani 900 de pacienti seropozitivi nu si-au primit medicamentele.
In situatia acesta este invocat eternul motiv: s-au terminat banii. Insa reprezentantii Spitalului de boli infectioase Constanta promit ca au dat comenzile si ca ele vor fi onorate in cateva zile.