Familia din Galati care de trei generatii nu a avut buletin. Cum au ajuns membrii ei sa traiasca fara acte


Ultimul update: Luni 01 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2016 16:54
Categorie: Stiri actuale

Autoritatile din Galati trebuie sa inteleaga istoria complicata a unei familii: trei generatii nu au niciun document care sa le ateste identitatea.

Totul a iesit la iveala in momentul in care o tanara de 18 ani a nascut in maternitate, acum o saptamana, dar fara acte, nu poate inregistra bebelusul. Nici bunica nou-nascutului, originara din Republica Moldova, nu are niciun document de identitate valabil.

Familia spune ca a facut mai multe incercari de a intra in legalitate, dar fara succes.

Radacinile problemei trebuie cautate in urma cu 25 de ani, cand Larisa Olteanu, acum in varsta de 48 de ani, a trecut in Romania o data cu asa numitul Pod de Flori peste Prut. Avea la ea doar un pasaport in limba rusa, care, intre timp, a expirat.

Ea a nascut in Galati doi copii, carora, din cauza ca nu avea acte, nu le-a facut niciun document de identitate. Fiica ei tocmai a nascut si ea, acum, dar se afla, la randul ei, in imposibilitatea de a o inregistra oficial la Starea Civila pe fetita nou-nascuta.

Raluca Olteanu stie ca se numeste asa doar pentru ca asta i-au spus parintii. Nici mama ei, care locuieste de 25 de ani in tara noastra, nu si-a facut vreun act.

Practic, nici cele doua femei, nici copila nascuta acum o saptamana, Dorina-Maria, nu exista pentru statul roman.

Mamica, din punct de vedere al legilor romanesti, a capatat, la momentul nasterii, cetatenia parintilor, adica e basarabeanca, chiar daca e nascuta pe teritoriul Romaniei.

Potrivit autoritatilor, toata operatiunea de obtinere a tuturor documentelor poate dura si un an.

VIDEO PROTVPLUS.RO