Fabrica de bani falsi a mafiei italiene, la Oradea. Cum verifici daca bancnotele tale in EURO sunt autentice sau nu

Ultima actualizare: 29-09-2014 07:08

14 milioane de euro falsi au fost descoperiti la Oradea, la o tipografie clandestina ce apartine, probabil, mafiei italiene.

Autoritatile romane au declansat joi seara o operatiune care a dus la descoperiea si anihilarea uneia dintre cele mai banoase afaceri ilegale: tiparirea de bani falsi. Anchetatorii cred ca mare parte din banconotele de 20, 50, si 100 de euro falsificate in Romania au fost deja puse in circulatie si la noi in tara. Procurorii DIICOT au retinut 3 suspecti, care vor fi dusi sambata in instanta, cu propunerea de arestare preventiva.

Milioane de euro se tipareau in Romania fara ca autoritatile sa aiba vreo banuiala. Acum 2 ani, primele informatii primite aratau ca undeva in Romania este o tipografie a mafiei italiene. Incet, investigatia a prins contur si anchetatorii au ajuns la un depozit situat la marginea municipiului Oradea, intr-o zona industriala putin circulata.

Cladirea era vineri sigilata, insa prin geamurile ei se vedeau dispozitivele folosite la pregatirea tiparirii. Intr-o alta camera, mai bine protejata, se faceau banii. Milioane in bancnote de 20, 50 si 100 de euro. Ca sa aiba o acoperire legala, falsificatorii au infiintat o firma care producea cataloage.

Mafiotii se grabeau sa produca o cantitate cat mai mare de bani. Asa ca au facut si greseli. Aproape 3 milioane de euro, cu defecte de productie, au fost aruncati la gunoi si au ajuns la groapa ecologica. Aici angajatii au ramas cu gura cascata cand i-au vazut printre resturile de pe banda de sortare.

Visul de imbogatire pe care l-au avut oamenii care au gasit banii s-a spulberat repede, mai ales cand au aflat ca erau falsi iar politistii i-au luat la intrebari.

Pentru anchetatori a fost clar ca este momentul sa actioneze si au descins joi seara la suspecti. Acestia au incercat sa-si stearga urmele si au incendiat o parte din bani. Politistii au gasit totusi alti 14 milioane de euro falsi.

Milioanele de euro erau pregatite pentru un transport cu destinatia Italia, pentru a intra in circuitul monetar. Cu doua zile inainte, un alt transport trimis din Romania in peninsula fusese interceptat de autoritatile de la Roma. 19 milioane de euro falsificati au fost confiscati.

Autoritatile vorbesc despre o operatiune de anvergura a mafiei italiene. Ceea ce poate insemna ca milioane de euro, in banconcote de 20, 50 si 100, ar putea fi deja in circulaltie in toate Europa, inclusiv la noi in tara. Banii falsi erau foarte bine realizati, spun specialistii.

Bancnotele de 20, 50 si 100 de euro pe care le aveti acasa ar putea fi produse nu de Banca Centrala Europeana, ci chiar la oradea. Ca sa va puteti da seama daca aveti hartie fara valoare in buzunar, puteti sa verificati elementele de siguranta pe care falsificatroii nu le-au reprodus intocmai. Firul de siguranta a fost imprimat si nu introdus in hartie, cifrele nu isi schimba culoare atunci cand miscati harita iar imprimarea nu era in relief ca la original.

Falsificatorii mai aveau insa o problema: sa introduca in circuitul monetar legal, banii fara valoare. Astfel de sume se vand cu 10 la suta din valoarea lor nominala, unor indivizi care ii arunca pe piata. Banii sunt mai usor de pus in circulatie atunci cand sunt evenimente majore care strang milioane de oameni, cum ar fi campionatele europene de fotbal sau festivaluri de amploare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO