Programul prin care fiecare comună ar putea avea ambulanţă. "Ne mor pacienţii pe drum"
2.800 de medici de familie din comune pot primi bani de la stat, pentru a cumpăra ambulanţe, în localităţile lor.
Guvernul a demarat programul "O comună, o ambulanţă", prin care pune la dispoziţie 2,5 miliarde de lei, pentru achiziţionarea salvarilor. Doctorii de la ţară salută ideea, mai ales că în locurile izolate, echipajele de urgenţă ajung cu greu, iar cazurile grave nu supravieţuiesc.
Comuna Țibănești este la 50 de kilometri distanţă de Iaşi. Din oraş durează aproape o oră, pentru că echipajele de urgenţă să ajungă aici.
Alegeri 2024
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
12:52
Amendă usturătoare pentru o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot în cabină. Cum s-a dat de gol
"Drumul aici este foarte anevoios. În permanenţă sunt urgențe medico-chirurgicale, cardiace. Din nefericire, au şi murit câţiva pacienţi”, a spus Mioara Bucur, medic de familie în comună Țibănești.
"Până vine de la Iaşi durează, şi deci primul ajutor nu mai este de urgenţă, ci uneori fatal pentru pacient”, spune Aurica Cobuz, primar comuna Țibănești.
Aşadar, o salvare, luată prin programul „O comună, o ambulanţă", ar fi mană cerească. Şi nu numai.
În comună Țuțora, de pildă, este un centru de permanentă, unde vin mereu bolnavi care îi roagă pe medici să le cheme o ambulanţă. Localitatea este situată la 20 de kilometri de Iaşi.
"Solicităm foarte des serviciul de ambulanţă. Când face când, nu face faţă, vine foarte greu; sunt urgențe majore, noi facem ce putem, dar să avem aici s-ar scurta timp de deplasare. Am avut caz diagnosticat cu AVC, salvarea a ajuns într-o oră, ceea ce e destul de mult”, a spus Felicia Verdeș, medic de familie comună Țuțora.
Statul român oferă până la 200 de mii de euro, pentru achiziţionarea unei ambulanţe dotată cu tot echipamentul necesar, care ar acţiona şi că un dispensar mobil.
Altfel spus, medicii vor putea merge cu salvarea la pacienţi ca să le facă investigaţii amănunţite şi să le acorde îngrijiri iar în cazurile grave.
Orice medic de familie din comunele României, care vrea să obţină banii, trebuie să se înscrie în acest program demarat de Guvern.
"Am scurta timpii de aşteptare ai amabulanței din Iaşi. Este o măsură foarte bună, care sperăm să fie şi viabilă”, spune Cristinel Albu, primar comuna Țuțora.
Societatea Naţională de Medicină de Familie transmite, printr-un comunicat de presă, că se teme că acest proiect guvernamental să nu fie doar o promisiune efemeră.
"Consider foarte bună iniţiativa de a ne întreba ce avem nevoie pentru dotarea cabinetelor, dar fără a fi consultaţi şi aşezaţi la negocieri... consider că e o exagerare să avem o ambulanţă şi nu alte lucruri de care avem nevoie”, spune Anca Deleanu, medic de familie, președinte SNMF Iași.
"Este o idee bună să finanţeze medicina de familie sub formă de granturi, nu e nimic rău, cabinetele trebuie dezvoltate. În ce priveşte modul de finanţare şi obiectul finanțării am dubii că pot fi de un real folos pentru că avem un serviciu de ambulanţă”, spune Liviu Oprea, medic de familie, președinte Colegiul Medicilor Iași.
Potrivit Guvernului, circa 2.800 de medici de familie din toată ţara pot beneficia de acest program, care are un buget estimat la 2,5 miliarde de lei, până anul viitor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!