NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.
De altfel, marți a sunat alarma anti-aeriană în orașele Ucrainei, dar temerile nu s-au concretizat. Dacă NATO și-a reafirmat marți, la București, susținerea neîncetată pentru Ucraina, The New York Times scrie, în schimb, că eforturile Occidentului sunt pe cale să-și atingă limitele.
Rușii lovesc năucitor orașul Bahmut de aproape o lună, dinspre est, nord și, mai nou, sud. Iar experții occidentali se așteaptă la atacuri feroce și în continuare, regiunea Donețk fiind singurul loc în care trupele Moscovei fac progrese.
Miza Bahmutului este uriașă
Bahmut se află pe un drum principal care duce spre Sloviansk și Kramatorsk.
Gen. Wesley Clark, fostul comandant suprem aliat al NATO: „Dacă rușii ar recuceri Bahmutul, asta le-ar deschide poarta către Kramatorsk, adică ar toca mărunt forțele ucrainene. Asta e și obiectivul lor. Dacă i-ar face pe ucraineni să clipească, să ceară armistițiu, atunci Putin câștigă! Ucrainenii trebuie să-și mențină pozițiile. Deocamdată o fac, dar suferă pierderi foarte grele. E un tocător de carne acolo”.
Cererile Kievului, suportate cu greu de Occident
La fel de grav este că, potrivit ziarului The New York Times, Statele Unite și aliații lor țin tot mai greu pasul cu solicitarile de asistență militară lansate de Kiev.
După nouă luni de conflict, eforturile Occidentului par să se apropie de limită, în condițiile în care o zi de război în Ucraina valorează cât 30 de zile de război în Afganistan. În medie, 6.000 până la 7.000 de obuze de artilerie au fost trase pe zi în regiunea Donbas vara trecută, comparativ cu 40-50.000 folosite de ruși. Ca să vă faceți o idee, Statele Unite produc 15.000 de obuze de artilerie pe lună.
Gen. Wesley Clark, fostul comandant suprem aliat al NATO: „Alt scenariu ar fi ca rușii să forțeze populația ucraineană să ceară armistițiu ca să fie restabilită alimentara cu apă, electricitate, caldură. Putin vrea neapărat pauză pe front, dar și o atenuare a sancțiunilor, ca să-și poată reconstrui armata. Și ulterior să repornească asaltul pentru a-și atinge obiectivul de a cuceri Ucraina”.
De altfel, Kremlinul continuă să dea vina pe ucraineni pentru lipsa negocierilor.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Ucraina respinge categoric negocierile. E nevoie de voință politică și disponibilitatea de a discuta binecunoscutele cereri ale Rusiei. Între timp, operațiunea militară specială continuă”.
Satele din regiunea Herson sunt devastate după retragerea forțelor rusești.
La scurtă distanță, orașul Herson este bombardat din greu de rușii care s-au retras de acolo acum vreo două săptămâni. Proiectilele vin de pe malul celălalt al Niprului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În doar o săptămână, inamicul a bombardat de 258 de ori 30 de așezări din regiunea Herson”.
La fel ca în alte părți ale Ucrainei, locuitorii Liovului sunt nevoiți să suporte întreruperi de curent îndelungate. Doar jumătate dintre consumatori pot folosi energia electrică în același timp, așa că oamenii au lumină cu rândul.
În regiunea Kievului, în jur de 40 la sută din energia disponibilă poate fi livrată gospodăriilor, restul este pentru spitale ori puncte termice. Totuși, oamenii reușesc cumva să se agațe de speranță și să-și ofere un orizont.