Numărul violurilor și violențelor, în creștere. ”Adevărata dimensiune a dezastrului, după 1-3 ani"
Apar informaţii noi în ancheta deschisă de procurori din Alba Iulia unde un individ eliberat mai devreme din închisoare a atacat brutal, într-o scară de bloc, o tânără de 20 de ani.
Înainte să iasă din penitenciar, bărbatului îi fusese refuzate două cereri de eliberare condiţionată pentru că a fost violent în închisoare. La eliberarea în baza legii recursului compensatoriu nu a contat deloc ca deţinutul e un pericol pentru societate.
Anul acesta, din închisorile din România, 9000 de deţinuţi au fost eliberaţi în împrejurări similare şi în acelaşi timp s-au înmulţit violurile şi infracţiunile de lovire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Când a atacat-o, pe tânăra din Alba Iulia, Nicolae Tiberiu Drăgoi nu se afla sub supravegherea autorităţilor statului deşi se ştia că este extrem de violent.
Individul a fost eliberat din închisoare acum două luni, după ce a beneficiat de o reducere a pedepsei de 9 luni - ca urmare a legii recursului compensatoriu. Înainte să fie lăsat pe străzi printre oameni nevinovaţi bărbatul nu a fost evaluat. Mai mult decât atât nu a contat că judecătorii îi refuzaseră două cereri de eliberare condiţionată din cauza faptului că a avut un comportament brutal în penitenciar.
Mihai Roman, judecător Aiud: "A avut mai multe sancţiuni de lovire deţinutul în penitenciare, distrugere bunuri şi sunt incompatibile cu eliberarea condiţionată. În 2015-2018 au fost 8 astfel de plângeri. În 2017 din 12 până în 26 ianuare au fost înregistrate 6 astfel de plângeri."
Juriştii susţin că atunci când deţinuţii sunt eliberaţi ca urmare a recursului compensatoriu nu se ţine cont de comportamentul lor. Contează doar condiţiile din închisoare. Dacă acestea nu sunt bune, pentru 30 de zile executate li se scad 6 din pedeapsă.
Rudele tinerei din Alba Iulia sunt revoltate.
Sava Grigore, tatăl victimei: "Nu poţi să faci aşa ceva, eliberezi infractorii ăştia, nu se poate. Să laşi ciminali în libertate, nu ştiu?!"
Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în urma recursului compensatoriu, numai anul acesta 9.000 de deţinuţi au ieşit mai devreme din închisoare. Printre ei sunt mulţi tâlhari, criminali şi hoţi.
Reprezentanţii ANP nu ne-au transmis până acum câţi dintre aceştia au recidivat însă sindicaliştii din închisori susţin că ar fi vorba de jumătate.
Sorin Dumitrașcu, Federația Sindicatelor din Penitenciare: "În această perioadă s-au întors în penitenciar 4500 de deţinuţi. Trebuie să avem în vedere că o să putem vedea adevărata dimensiune a dezastrului la 1 sau 3 ani."
De când a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, numărul infracţiunilor comise cu violenţă a crescut - arată datele Poliţiei Române.
În Bacău - de pildă - un bărbat de 24 de ani l-a ucis, în vară, pe copilul iubitei lui - la doar câteva luni după ce ieşise din închisoare.
Indivizi eliberaţi ca urmare a prevederilor legii recursului compensatoriu au comis crime şi în Giurgiu, Suceava sau Argeş.
Corina Mocanu, președinte Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune: "Ca urmare a recursului compensatoriu, aceste persoane rămân nesupravegheate, nemonirotizate de nimeni. Noi de la probaţiune ne ocupăm doar de o parte din cei eliberaţi condiţionat."
Gelu Duminică, sociolog: "Măsură aceasta a fost luată pe genunchi fără a se gândi la impactul pe care îl produce. Cam 70% din cei eliberaţi recidivează, din simplul motiv că ce e scris pe hârtie ca sistem de acompaniere în realitate nu există. Sunt foarte mulţi în perioada de toamnă, care comit din nou infracţiuni pentru a se reîntoarce la închisoare, cred că măcar acolo au un loc unde să doarmă, ce să manânce, şi respect, în felul în care se respectă infractorii."
În primele 10 luni, În România, au fost înregistrate peste 1.700 violuri - cu aproape 300 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, numărul infracțiunilor de loviri şi alte violențe a crescut cu 3.000.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!