Cine a fost Florin Cioaba, autointitulatul rege al tiganilor
Autointitulatul rege al tiganilor, Florin Cioaba, s-a stins la nici 60 de ani din cauza gravelor probleme cardiace.
In cei 16 ani in care a condus etnia, Florin Cioaba a incercat sa schimbe prejudecatile si legile tiganesti, a militat pentru ca ai lui sa isi trimita copiii la scoala si i-a invatat sa traiasca in buna pace cu romanii.
Auto-intitulatul rege al tiganilor s-a nascut la Targu Carbunesti, in Gorj, in urma cu 59 de ani. Singurul fiu al lui Ion Cioaba - bulibasa rromilor din Romania - Florin s-a mutat la Sibiu si s-a casatorit cu Marica pe cand avea numai 14 ani.
Dupa revolutie, tatal lui Florin, Ion Cioaba, s-a autoproclamat "rege international al tiganilor", iar dupa moartea acestuia in urma unui infarct miocardic, a fost incoronat. O data cu titlul de rege a peste 3 milioane de rromi, dupa cum singur a declarat, Florin Cioaba a mostenit de la tatal sau coroana de aur si sceptrul din aur masiv, impodobit cu rubine si smaralde.
Tatal a patru copii - doi baieti si doua fete - autointitulatul rege al rromilor a fost in centrul unui scandal international, la inceputul anilor 2000.
In septembrie 2003, si-a casatorit religios fiica, pe Ana-Maria Cioaba, pe cand avea doar 12 ani, cu Mihai Birita. Baroneasa Emma Nicholson - raportorul Uniunii Europene pentru Romania la acea vreme - si Consiliul European au acuzat Romania de incalcarea legislatiei interne si internationale in acest caz.
Ca urmare a acestui scandal, Directia pentru Drepturile Copilului Sibiu a decis ca fiica si ginerele lui Cioaba, ambii minori, sa locuiasca separat pana la implinirea varstei legale pentru casatorie. Autointitulatul rege al tiganilor a respectat decizia. Ba mai mult, a militat pentru ca cei din comunitate sa renunte la legea tiganeasca si sa nu-si mai casatoreasca fiii si fiicele de copii.
De-a lungul timpului, Florin Cioaba a fost pentru integrarea romilor in societate, sustinand ca fara educatie, etnia pe care o conduce va ajunge "un grup de analfabeti".
De asemenea, i-a indemnat pe ai lui sa renunte la kilogramele de aur, declarandu-se impotriva opulentei. Cu toate acestea, palatul sau din Sibiu a fost deschis pentru vizitatori. Cu o avere evaluata la circa 3 milioane de euro, autointitulatul rege al rromilor avea afaceri in domeniul prelucrarii metalelor neferoase.
A cochetat si cu politica, fiind consilier judetean la Sibiu in perioada 1996 - 2000, si a candidat la primaria Sibiului in 2000.
In ianuarie 2007 a anuntat ca doreste infiintarea primului parlament al tiganilor din Romania.
Cel care se va incorona rege al romilor va fi fiul sau, Dorin.