Noua nume celebre din Romania vor sa renunte la titlul de doctor. Toti l-au avut indrumator pe Gabriel Oprea
In plin scandal legat de retragerea doctoratului lui Victor Ponta, alti 9 posesori ai acestui titlu academic, au informat Ministerul Educatiei ca vor sa renunte la el.
Printre acestia se numara trei fosti ministri, un fost consilier prezidential si mai multi deputati. Cu totii au fost acuzati ca au plagiat in tezele prin care au obtinut doctoratul la Academia SRI. Numitorul comun in acest caz este fostul vicepremier Gabriel Oprea, cel care a coordonat lucrarile a opt dintre cei noua "doctori".
Moda doctoratelor pare sa fi trecut, cel putin in randul politicienilor, dupa ce comisia de specialitate din Ministerul Educatiei a propus retragerea titlului academic al lui Victor Ponta, pe motiv ca a plagiat. In acest context, fostii ministri - Mihai Stanisoara, Radu Stroe si Mihai Tudose - au anuntat ca vor sa scape de titlul academic obtinut la Academia Nationala de Informatii a SRI. Niciunul insa nu a recunoscut ca s-a inspirat din alte lucrari. Cert este ca au fost doctoranzii lui Gabriel Oprea, el insusi acuzat de plagiat si a carui teza de doctorat este verificata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acelasi coordonator de doctorat acuzat ca a plagiat si-a ales procurorul general adjunct al Romaniei - Bogdan Licu . Intr-o situatie similara este si fostul edil de la Sectorul 2 - Neculai Ontanu - aflat acum in arest preventiv. Fostul parlamentar Romeo Raicu, dar si Daniel Moldoveanu - fost consilier prezidential pe probleme de securitate - completeaza lista "doctorilor" lui Oprea. Secretara si nepoata fostului vicepremier -respectiv Adela Popescu si Loredana Radu - renunta si ele.
Potrivit lui Mircea Dumitru - noul ministru al Educatiei - simpla solicitare a celor noua nu le rezolva problema. Lucrarile lor vor fi cercetate de comisia de specialitate si vor scapa de griji doar daca fac o declaratie pe proprie raspundere in care mentioneaza ca au incalcat etica academica in momentul in care au intocmit teza de doctorat. Cu alte cuvine, doar daca recunosc ca au plagiat.
In cei 14 ani ani de cand este profesor universitar, Gabriel Oprea a reusit performanta sa coordoneze 21 de teze de doctorat: 9 - la Academia de Politie; 11 - la Academia Nationala de Informatii. Premierul Dacian Ciolos a anuntat, pe de alta parte, in momentul in care l-a nominalizat pe Mircea Dumitru in locul lui Adrian Curaj la Educatie, ca suspiciunile de plagiat ar trebui rezolvate mai repede. Printre cei care asteapta un verdict sunt Petre Toba, ministrul de interne, dar Florentin Pandele - primarul din Voluntari si sotul edilului Capitalei, Gabriela Firea.
Reactia noului ministru al Educatiei
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, ca o persoana poate recunoaste ca a plagiat lucrarea de doctorat, dar titlul de doctor nu i se retrage decat in baza unui verdict al Consiliul Nationalui de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). El a precizat ca Victor Ponta inca mai poate contesta decizia CNATDCU in cazul sau.Mircea Dumitru a spus ca, in calitate de rector al Universitatii Bucuresti, a primit o adresa de la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice (MENCS) care confirma ca CNATDCU a votat cu o mare majoritate pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
"Eu am transmis CNATDCU solicitarea Universitatii Bucuresti de retragere a titlului de doctor. Adresa pe care am primit-o acum de la MENCS ne confirma faptul ca votul CNATDCU, care a fost luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Viorel Ponta. Din punct de vedere procedural, domnia sa, domnul Ponta are acum la dispozitie zece zile pentru a depune o contestatie. incepand din 7 iulie are dreptul sa faca contestatie intr-un interval de zece zile. Daca va fi facuta aceasta contestatie, CNATDCU trebuie sa o evalueze si sa dea un verdict final la aceasta contestatie. Cu aceste verdict, cu avizul Directiei Juridice a Ministerul, ministrul Educatiei in functie, adica eu insumi voi semna ordinul prin care se revoca acest titlu", a precizat Dumitru.
Ministrul Educatiei s-a referit si la situatia celor noua persoane publice care au facut cereri de renuntare la titlul de doctor obtinut la Academia Nationala de Informatii a SRI. "Pentru moment, regulamentul, asa cum exista, nu ne permite ca, pe baza unei denuntari unilaterale din partea persoanelor in cauza, sa putem retrage titlurile respective. Persoanele pot sa recunoasca, dar CNATDCU trebuie sa dea acest verdict", a spus Mircea Dumitru.