George Copos, urmarit penal pentru PLAGIAT. Cati ani de inchisoare risca daca este gasit vinovat

×
Codul embed a fost copiat

George Copos este urmarit penal de procurori, pentru ca ar fi plagiat una dintre cartile care i-au adus 5 luni de libertate.

Pentru fals in declaratii si infractiuni privind drepturile de autor, fostul patron al echipei Rapid Bucuresti s-ar putea intoarce dupa gratii. Unul dintre colegii sai de celula, Gica Popescu, a fost chemat luni de procurori sa spuna ce stie despre modul in care a scris Copos lucrarea stiintifica.

Dupa Mihai Stoica, fostul international Gica Popescu este al doilea martor pe care procurorii l-au intrebat cum a scris George Copos, in inchisoarea Jilava, cele 5 lucrari stiintifice. Fostul patron al rapidului a primit in schimbul operelor 150 de zile de libertate. Ulterior insa, a fost acuzat ca a plagiat una dintre ele: "Aliante matrimoniale in politica principilor romani", despre care specialistii Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti spunca ar fi un plagiat subtil prin repovestire. Acum, Copos s-a ales cu un nou dosar penal.

Avocatul lui George Copos sustine ca acuzatiile sunt nefondate pentru ca George Copos nu avea acces la presupusul original. Cele 30 de zile de libertate castigate presupus ilegal i-ar putea aduce lui George Copos cativa ani de inchisoare.

Potrivit corespondentului Pro TV Ovidiu Oanta, Copos este urmarit penal pentru plagiat, in cazul lucrarii care i-ar fi adus reducerea perioadei petrecute in spatele gratiilor. Intitulata "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", aceasta a fost declarata de comisia de etica a Universitatii Bucuresti „un plagiat subtil” dupa lucrarea de dizertatie a istoricului Catalin Parfene "Domnii Tarilor Romane si sud-estul Europei, Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)".

Citește și
George Copos FOTO AGERPRES
Replica lui Copos, dupa ce Universitatea Bucuresti a stabilit ca a "plagiat subtil". "Nu ma incadrez la categoria genii"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Procurorii au deschis ancheta impotriva fostului patron al Rapidului dupa ce verdictul comisiei de etica. Cartea i-a adus lui Copos 30 de zile de libertate. Avocatul fostului vicepremier respinge insa acuzatia, asa cum a facut-o in trecut si Copos, care a spus ca "cartile se scriu din carti citite, cu cateva idei diferite la origine; doar geniile au alta posibilitate, iar eu, in mod sigur si clar, nu ma incadrez in aceasta categorie".

Intr-un an si o luna, George Copos a scris din celula sa de la Jilava nu mai putin de 5 carti. Aceste lucrari i-au adus fostului patron de la Rapid 5 luni de libertate, dar si acuzatii din partea lui Catalin Parfene, istoric, dar si angajat al FRF. Mai ales ca acelasi profesor care i-a coordonat lucrarea lui Parfene i-a dat si avizulfavorabil lui George Copos.

In 2014, cand era la Penitenciarul Jilava, Copos a publicat 4 carti la editura Niculescu - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul - vector de interculturalitate" - si o carte la editura Meteor Press: "Turismul european durabil si provocarile lui". Niciun exemplar din cele cinci volume nu au fost la vanzare, toate fiind ridicate de Copos de la edituri.

Si fostul capitan al echipei nationale de fotbal Gheorghe Popescu s-a prezentat luni la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru a fi audiat de procurori in acelasi dosar. La intrarea in sediul Parchetului, Popescu el a spus ca a fost citat in calitate de martor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Carti cu raspundere limitata". Biblioteca nationala a expus "operele" realizate de Becali, Copos si Borcea in inchisoare

Visul oricarui scriitor, sa-i fie expusa cartea in spatiul public, s-a implinit joi pentru Mihai Stoica, Gigi Becali, George Copos, sau Cristian Borcea.

Replica lui Copos, dupa ce Universitatea Bucuresti a stabilit ca a
Replica lui Copos, dupa ce Universitatea Bucuresti a stabilit ca a "plagiat subtil". "Nu ma incadrez la categoria genii"

Faptul ca doua lucrari au titluri asemanatoare nu inseamna ca sunt copiate, mai mult sau mai putin "discret", sau "repovestite" una dupa alta - este replica omului de afaceri Gheorghe Copos la decizia Comisiei de Etica

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice
Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti propune modificarea regulilor prin care detinuti pot publica lucrari stiintifice.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.