Noua modă printre români: cadourile-experiență. Ce înseamnă și cât costă

Ultima actualizare: 07-09-2019 20:34

Ce ați zice dacă ați primi cadou o ședință foto la apus de soare, pe un yaht, un curs de pilotaj pentru mașini de curse sau, de ce nu, un salt cu parașuta?

Sunt tot mai mulți românii care vor să dăruiască o experiență de neuitat, nu un obiect. Firmele care vând asemenea servicii spun că cererea crește cu 30 la suta în fiecare an.

Pasionată de bucătăria asiatică, Sonia Zidaru a primit cadou din partea soțului participarea la un atelier de gătit.

Sonia Zidaru, sărbătorită: "A fost o experienţă foartă faină, altceva. Ideea de cadou material mie mi se pare ceva limitativ, se uzează în timp, se pierde. Cu genul ăsta de cadou rămâi cu un skill, cu o amintire."

Preţurile pentru un cadou-experiență sunt cuprinse între 60 şi 5.000 de lei. O plimbare cu caiacul pe lac, de pildă, costă 60 de lei, un curs de fotografie, 600 de lei, condusul unei maşini electrice, 1.500 de lei.

Alina Iorga, reprezentant firmă: "Sunt situaţii în care clienţii fac chetă şi cumpăra pentru un coleg de serviciu, şef, pun toţi bănuţi. De obicei sunt oameni cu un salariu generos care îşi permit să facă astfel de cadouri. 75 la sută sunt femei care caută cadou pentru iubiţi, soţi."

Femeie: "Am avut parte de o experienţă inedită din partea unei prietene, un cadou cosntând în scubadiving în Marea Neagră. A fost un cadou foarte mişto în sensul că suntem obişnuiţi să primim numai bunuri materiale, acest cadou mi-a oferit o experienţă inedită."

Potrivit firmelor de profil, cererea pentru cadourile-experienţă creşte în fiecare an, în medie, cu 30 la sută.

Reprezentant firmă de cadouri: "Marile corporaţii au început să apeleze la astfel de cadouri. Sailingul a crescut mult, croazierele şi raftingul, tir cu pistolul. Trendul este ascendent, tot mai mulţi cauta experienţă."

Sociologii explică această creştere prin schimbare de atitudine în rândul generaţiei tinere - care pune mai mult accent pe dezvoltarea personală.

Florin Nechita, sociolog: "Oamenii se concentrează mai mult pe nevoile superioare, cele de stimă sau autocunoaştere. O explicație mai cinică ar fi o experienţă WOW atrage mai mlte like şi love pe instagram."

Cei care doresc sa ofere un cadou-experienta si nu se pot hotari singuri, sunt ajutati de un consilier, care le prezinta mai multe variante, in functie de profilul sarbatoritului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO