Noua lege a cooperativelor începe să dea rezultate. Asociațiile de fermieri își măresc numărul de membri
Noua lege a cooperativelor, adoptată la începutul acestui an, începe să dea rezultate. Ca să nu mai rămână cu marfa în fața porții, ci să ajungă cu ea în magazine, tot mai mulţi gospodari caută să intre într-o asociație de fermieri.
De altfel, în ultimii cinci ani numărul cooperativelor agricole a crescut cu peste 60%, iar asta se traduce și în mult mai multe produse locale în magazine.
Paula Radu este legumicultor în comuna Matca, din județul Galați, și s-a înscris recent într-o cooperativă, care doar în ultimul an s-a mărit cu 100 de noi membri. Deși inițial a ales să asocieze pentru că primea un punctaj mai bun pentru accesarea de fonduri europene, a înțeles imediat că are și alte avantaje.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Paula Radu, legumicultor: „Cumva, dacă ne asociem, putem negocia altfel cu supermarketul. Din cauza pieței, noi nu ne-am prea asociat, deocamdată. Piața merge bine și ne descurcăm. Vin din toată țara pentru a colecta legume de la noi din piață.”
Comuna Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară. Cele aproximativ 1.500 de hectare cu solarii se văd inclusiv din satelit. Deși produc anual 300 de mii de tone de legume, fermierii încă ezită să se asocieze.
Gheorghe Marin, primarul comunei Matca: „La momentul de față, cam 20% sunt intrați în cooperative sau asociații. Nu găsim un sprijin și din partea lanțurilor de magazine, supermarketuri, să valorificăm marfa noastră. Și atunci omul stă pe cont propriu."
O altă cooperativă, din Lungulețu, Dâmbovița, a ajuns în ultimul an la 860 de membri, iar numărul lor este în continuă creștere.
Ionuț Lăscaie, șeful unei cooperative agricole: „Avem cereri în acest moment, este un pas important pentru micii gospodari care produceau în gospodării, dar nu aveau desfacerea necesară. Dar li s-a făcut și lor dreptate și sigur că produsele lor acum pot ajunge și în lanțurile de supermarketuri sau în piețele mari din România.”
Astfel, toamna micii fermieri nu îşi vor mai abandona legumele pe câmp, aşa cum s-a întâmplat de multe ori.
Numărul cooperativelor agricole a crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani. Dacă în 2017 aveam puțin peste 1000 de asociații de fermieri în toată țara, în 2020, numărul lor a ajuns la 1771. Chiar și așa, nu e suficient. În continuare rămânem țara europeană cu cele mai fărâmițate terenuri.
Numărul mare de asociații echivalează cu mult mai multe produse românești în magazine pentru că doar astfel agricultorii pot livra constant cantităţile solicitate de comercianţi.
Pe de altă parte tot mai numeroase sunt și platformele online care se aprovizionează în mare parte de la țărani.
Andrei Popescu, managerul unei platforme online: „În momentul de față colaborăm cu peste 130 de producători locali, din marea parte a României. Marfa ajunge din grădină direct la client prin platforma noastră online.”
Cei care aleg să se asocieze sunt scutiți și de la plata unor impozite.