Noi obligații pentru România. Ce vor fi nevoite să facă toate primăriile începând cu 1 ianuarie 2025
România va fi obligată, de anul viitor, să colecteze selectiv și deșeurile textile. Deși există o directivă europeană, nu avem deocamdată nici legislație, nici centre de reciclare, așa că hainele uzate sunt aruncate la gunoi sau în natură.
O cantitate uriașă de textile ajunge la noi și sub formă de „haine second hand” din Italia sau Germania, dar, potrivit Gărzii de Mediu, de cele mai multe ori sunt deșeuri mascate.
Industria textilă este acum cel mai mare poluator din lume, iar hainele otrăvesc natura, la fel ca plasticul. Cu toate acestea, în România, colectarea de textile înseamnă doar inițiativa câtorva magazine de haine. În rest, totul ajunge în gropile de gunoi, ori în natură. Și asta deși Uniunea Europeană a dat o directivă care spune că, din 2025, va fi obligatorie colectarea selectivă a textilelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Raul Pop, director de Programe ECOTECA: „De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”.
De aceea, Administrația Fondului pentru Mediu vrea să-i finanțeze cu 75% pe cei care deschid fabrici de reciclare. Conform principiului european de răspundere extinsă a producătorului, și cei care fac haine vor avea în vedere câteva lucruri.
Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”.
Pentru că România are cea mai mică taxă de depozitare a deșeurilor în gropile de gunoi, adică 50 de euro/tonă față de 500 de euro/tonă în statele vestice, în țara noastră intră ilegal cantități uriașe de materiale textile sub forma de haine second hand.
Andrei Corlan, Garda de Mediu: „Aceste textile, unele dintre ele pleacă ca deșeu din țara de proveniență. Înainte de intrarea în România, transportatorul își schimbă documentația și intră ca și produs, intră cu aviz de însoțire a mărfii și nu fac obiectul controlului Gărzii de Mediu”.
Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, consumul de textile al unei persoane necesită 400 de m2 de teren, 9 m3 de apă și 391 de kg de materie primă. În ultimii ani, producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii folosesc aproximativ 26 kg de textile în fiecare an și aruncă aproape jumătate. În România, cele mai multe haine uzate sunt arse, aruncate la groapa de gunoi sau pe câmp, și pe malurile apelor.