Elevii unei școli din Bistrița au reușit să strângă peste o tonă de electronice, electrocasnice și sticlă pentru reciclare
Elevii unei școli din Bistrița au venit la cursuri, în ultimele zile, nu doar cu ghiozdanele, ci și cu pungi sau cutii pline de vechituri, numai bune de reciclat.
Ajutați de părinți și profesori, au reușit să strângă până acum peste o tonă de electronice, electrocasnice și sticlă. Au plantat și copaci în curtea școlii. Programul - menit să-i învețe pe tineri importanța unui mediu curat - e organizat de 13 ani, în școli din toată țara.
S-au adunat televizoare, calculatoare, imprimante, cuptoare cu microunde, dar și aparate care stăteau prin sertare, nefolosite. Toate vor fi duse la un centru de colectare.
Reporter: Ce ai adus la școală?
Elev: „Un DVD player, două microfoane, două telefoane și un mouse”.
Reporter: De ce le ai adus aici?
Elev: „Pentru a le refolosi reciclându-le”.
Ana Maria Tompa, coordonator proiect: „Practic toată partea de electronice care nu ne mai trebuie acasă. Cred că avem peste o tonă adunate”.
Pentru fiecare obiect dus la recilat se acordă un număr de puncte. Elevii din clasă care vor aduna cele mai multe, vor primi suc și pizza.
Elevă: „Am adus 119 baterii, nouă telefoane, fier de călcat, un mixer. Adunăm mai multe puncte și ce clasă câștigă primește două pizza”.
Copiii mai mai mari au plantat și copaci în curtea școlii.
Elev: „Vreau să ajut natura, mediul în care trăim și mai ales că avem și copii mai mici, vreau să le arăt că muncim ca să ne ajutăm școala, este un exemplu foarte bun și să ajutăm natura, este un exemplu genial”.
Ancuța Mihaiu, director școală generală 1 Bistrița: „Școala participă pentru al doilea an în cadrul programului național Ecoprovocarea. Prima activitate în cadrul acestui program național a fost colectare de sticlă, vor mai fi activități de plantare și de igenizare de spații publice”.
În perioada următoare, școala din Bistrița va organiza o nouă campanie de reciclare, pentru hârtie, carton și ulei menajer. O singură picătură de ulei uzat poate polua chiar şi 1.000 de litri de apă.