Nicușor Dan vrea să suspende PUZ-urile pentru 2 ani. "Opriţi betonarea spaţiilor verzi"

Dată publicare: 24-02-2021 18:56
Dată actualizare: 24-02-2021 21:56


''Opriți betonarea spatiilor verzi'', asta le cere primarul Capitalei Nicușor Dan consilierilor generali, care vineri ar trebui să voteze suspendarea pe doi ani a Planurilor Urbanistice Zonale din București.

Într-o conferință de presă extraordinară, edilul a dat și exemple clare, unde, în opinia sa, lucrările de construcție încalcă legea. Alături de Nicușor Dan au venit și membrii unor asociații care luptă pentru păstrarea zonelor verzi din București.

Primarul Capitalei vrea verificări stricte pentru tot ce urmează să se construiască în București în următorii doi ani. Practic propune ca fiecare șantier în parte să fie analizat și să primească unde verde doar dacă este conform legii și util dezvoltării orașului.

Nicușor Dan: "Dacă cineva avea în PUG un teren care funcționa că spațiu verde și a devenit în PUZ de sector teren de construit, îmi pare rău, nu vom încălca legea și nu vom da autorizație de construire".

Suntem în apropierea parcului IOR și aici avem bulevardul Camil Ressu. Aici avem blocurile comuniste de 10 etaje, care au între ele un spațiu verde generos pentru că este deja o densitate mare de locuire.

Prin PUZ Sector 3 s-ar permite blocuri de aceeași dimensiune între aceste blocuri.

Probleme sunt în toate sectoarele. De exemplu, PUZ-ul din Sectorul 6 prevede construcții militare pe un spațiu verde între cartierele Ghencea și Rahova.

"Ce e mai util pentru un București poluat? Să facem o pădure urbană pentru niște cartiere care nu au spații verzi sau să facem în 2021 pușcării și cazărmi?".

Un alt exemplu din Sectorul 3 arată cum un bloc cu 14 etaje, ridicat deja în baza planului urbanistic zonal împiedică lărgirea străzii pe care se afla. Primarul general vede deja cum traficul în acea zonă va fi sugrumat și răul nu poate fi îndreptat.

Nicușor Dan: "Toate autorizațiile de construire emise înainte de această suspendare rămân în vigoare. Ea produce efecte doar pe viitor".

 

Constructorii spun că se amână investiții de 3 miliarde de euro

 

Reprezentanțele unor asociații care luptă pentru protecția zonelor verzi susțin că potrivit PUZ-ului din Sectorul 2 ar urma să apară construcții pe malul lacului Tei și chiar în Parcul Verdi.

Cristina Vanea, reprezentant Grupul Floreasca Civică: "Documentația acestui PUZ e de 500 de pagini. Cei care au votat "pentru" și care ne schimbă nouă viața, cât au studiat cele 500 de pagini de la 8 seara până la 11 dimineața când a fost deschisă ședința?".

Problema spațiilor verzi este una gravă în Capitală.

Nicușor Dan: ”Cifrele sunt contradictorii în actele oficiale. Sunt acte de la Protecția Mediului și cele de la primărie. În unele s-a luat în calcul luciul de apă, în altele suprafața cimitirelor, nu a existat un standard unitar. E rușinos, dar acum nu știm cât spațiu verde avem în București".

Mai multe asociații de constructori din România susțin că suspendarea propusă de Nicușor Dan ar amâna și investiții de peste 3 miliarde de euro. Primarul le-a răspuns și lor miercuri.

Nicușor Dan: ”Nu suntem absurzi: dacă în baza PUZ-ului de sector s-a prevăzut extinderea unei școli, grădinițe, un pasaj, lucrare de infrastructură de care avem nevoie- Consiliul General poate da punctual un PUZ pentru respectiva investiție, deci acestea nu vor fi blocate".

Consilierii generali vor lua vineri decizia finală.