Primarul Nicușor Dan, revoltat de ce se întâmplă în București: ”Este absolut scandalos”

Dată publicare: 24-02-2021 12:38
Dată actualizare: 24-02-2021 13:00


Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că urbanismul practicat în ultimii ani în Bucureşti a fost o "golănie" şi că, prin PUZ-urile de sectoare, sute de hectare de spaţii verzi ar urma să dispară, fiind înlocuite cu blocuri.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.

”Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, în situaţia în care avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice, în București, sute de hectare de spaţiu verde, repet, sute de hectare de spaţiu verde, nu este o metaforă, e vorba de sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUZ-uri de sector urmează să devină spaţii construibile. Este inadmisibil.” - a spus Nicușor Dan.

El a dat exemplu un PUZ din sectorul 5, unde ar putea fi realizat un metrou de suprafaţă, dar ar urma să fie construite - în schimb - blocuri.

”Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, care nu sunt interconectate cu alte zone de interes din Bucureşti. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectaţi cu zona Pipera, Gata de Nord, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care deja există în acea zonă” - a mai spus edilul-șef al Bucureștiului.

Nicuşor Dan a precizat că, din cauza tipului de urbanism practicat în ultimii ani, bucureştenii stau multe ore în trafic, iar unele cartiere nu au școli.

De asemenea, "zeci de mii de oameni care şi-au cheltuit agoniseala de-o viaţă" pentru un apartament s-au trezit cu un bloc ridicat în faţa ferestrelor lor.

”În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni fug din Bucureşti şi se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem 30 de kilometri de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureștiului, care poate să devină, și pentru familii mai sărace, dar și pentru famili mai bogate, care poate să devină în loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul, în care să găseşti terenuri de sport, în care să găseşti bazine de înot, în care să găseşti piste de biciclete, în care să găseşti locuri de promenadă. Și ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spațiu verde în planul urbanistic general? Prevăd construcții de blocuri de 14 etaje până în malul apei.

Cum e posibil într-un oraș care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea dens încă din epoca comunistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea oraşului? Adică nu suntem suficient de aglomerați în trafic, hai să ne densificăm și mai mult, să construim şi mai mult pe metru pătrat în oraşul acesta”, a mai spus Nicușor Dan. 

Sursa: Pro TV