Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
Bucuresti se afla si anul acesta in topul celor mai poluate orase din Europa, situandu-se pe locul al saptelea in clasamentul general si al treilea la nivelul Europei de Est, unde este depasit doar de orase industriale din Rusia si Ucraina.
Capitala Romaniei este intrecuta in topul celor mai poluate orase din Europa numai de capitalele Albaniei si Macedoniei, conform clasamentului Numbeo realizat in functie de indicele poluarii.
Cel mai important element luat in calcul in formula acestui indice este calitatea aerului, iar cifrele arata ca, in afara de Napoli, oras care se confrunta si cu o criza a gestionarii deseurilor, nu exista in toata Europa Occidentala un oras mai poluat si mai murdar decat Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La polul opus se afla orase ca Helsinki, Zurich, Stockholm, Vienna sau Oslo, care sunt de pana la cinci ori mai putin poluate decat capitala tarii noastre.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie si de ce sunt discrepantele atat de mari?
Exista, pana la urma, orase cu trafic rutier similar si cu industrie mult mai bine reprezentanta decat Bucuresti, unde aerul este mult mai curat. Cheia o reprezinta spatiile verzi.
In capitala Norvegiei, Oslo, care s-a clasat anul acesta abia pe locul 14 in topul celor mai putin poluate orase din Europa, din suprafata totala de 454 de kilometri patrati a orasului 242 de kilometri patrati sunt ocupati de paduri dese, pe langa alte spatii verzi si cele 343 de lacuri din zona. Un adevarat plaman verde.
In Bucuresti, pe de alta parte, doar 7,5% din suprafata orasului este ocupata de spatii verzi, din care 39% se afla in Sectorul 1, unde a fost luata in calcul si padurea Baneasa.
In aceste conditii, indicele de spaţiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, conform statisticilor oficiale incluse in raportul Vital Signs dedicat Capitalei.
Pentru comparatie, in Viena raportul este de 120 mp de spatiu verde per locuitor.
Pe langa alte carente de ordin administrativ si legislativ, pe langa poluarea din trafic si deseuri, iata ca Bucuresti are o mare problema legata de spatiile verzi, care trebuie rezolvata urgent de autoritatile locale impreuna cu specialisti in domeniu si reprezentanti ai mediului privat.
Solutii verificate si aplicate deja cu succes in tari din vestul Europei, precum si alternative neconventionale de ultima ora, vor fi prezentate in cadrul conferintei „Leaving grey, living green – Maximize the open space”, aflata la cea de a doua editie, care va avea loc la Bucuresti, pe 28 februarie 2018.
La eveniment participa profesionisti recunoscuti din Romania, Italia, Anglia si Olanda, care vor dezbate si vor veni cu solutii sustenabile pentru maximizarea spatiului verde urban din orasele Romaniei.
Printre invitații evenimentului se numără:
• Laura Gatti, peisagist și inginer agronom, partener al bine-cunoscutului proiect Bosco Verticale inițiat la Milano alături de Stefano Boeri și în curs de implementare în prezent la nivel mondial.
• Theodor Harasim, reprezentant al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC) organizație non-profit acreditată oficial drept consiliu emergent de către World Green Building Council, ce are ca scop încurajarea tuturor condițiilor necesare pentru promovarea construcțiilor performante.
• Gary Grant, promotorul acoperișurilor verzi, consultant internațional in soluții de înverzire a orașelor si autor a numeroase cărți pe aceasta temă.
• Cerasella Craciun, conf. dr. arh. habil. urb. în cadrul Facultății de Urbanism, UAUIM București, arhitect și urbanist cu experiență în proiecte de arhitectură, clădiri, construcții, design interior, urbanism, peisagistica și design.
• Leo Kooijman, inginer horticol și specialist în arboricultură, reprezentat al bine-cunoscutei pepiniere Ebben din Olanda.
Invitatii vor prezenta studii de caz si soluții pentru dezvoltarea spatiilor verzi din Romania in contextul arhitectural actual. Se va pune accentul pe importanta biodiversității, a sustenabilității urbane, si pe rolul si implicarea fiecăruia dintre specialiștii din domeniu fie ei reprezentanți ai autorităților, arhitecți, peisagiști sau antreprenori in atingerea obiectivului de a deveni locuitori fericiți in orașe mai sănătoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, poluare, spatii verzi, conferinta,
Dată publicare:
20-02-2019 11:18