Plângere împotriva lui Firea și a lui Negoiță. Unde ar putea apărea blocuri de 14 etaje
În Bucureşti, unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa, Primăria transformă terenuri care figurează ca spaţii verzi în spaţii de construit.
Asta acuză reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", care au depus o plângere penală la Direcţia Generală Anticorupţie. Este vorba despre mai multe parcele din sectorul 3, unde ar putea să apară ilegal blocuri şi de 14 etaje, spun ei. Sute de milioane de euro ar câştiga astfel proprietarii acestor terenuri, doar dintr-o modificare a regulamentului făcută din pix.
Acum două luni, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre prin care şase terenuri din sectorul 3, cu o suprafaţă totală de 40 de hectare, care figurau ca spaţii verzi, au fost transformate în spaţiu construibil. Unele sunt terenuri virane, în timp ce altele fac parte din parcuri. Totul ar fi ilegal, susţin reprezentanţii Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”.
Nicușor Dan: ”Trebuia ca autorităţile publice să cumpere acele terenuri la nişte preţuri mici, pentru că proprietarii nu au voie să construiască altceva acolo, şi să amenajeze spaţii verzi ca să ne îmbunătăţească aerul pe care îl respirăm cu toţii. Este un cadou de 290 de milioane de euro pentru nişte privaţi în schimbul supraaglomerării unui oraş deja aglomerat.”
Iar pe alte cinci terenuri se poate construi de două ori mai mult ca până acum, tot printr-o modificare a Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3.
Nicușor Dan: ”Aici este bulevardul Camil Ressu, unde vedeţi, sunt nişte blocuri foarte înalte de 10 etaje construite în perioada comunistă, dar înălţimea lor mare este compensată cu aceste spaţii verzi generoase. Dacă trecem la PUZ sector 3, ea le va da posibilitatea proprietarilor care sunt acum sau cărora le vor fi retrocedate terenuri aici să construiască blocuri între blocuri.”
Reprezentanţii Asociaţiei au depus la Direcţia Generală Anticorupţie o plângere penală prin care îi acuză pe cei din conducerea primăriei generale şi cea a sectorului 3 de abuz în serviciu. Primarul Robert Negoiță spune că modificările sunt perfect legale, însă. Ba mai mult, că s-au făcut eforturi pentru spaţiile verzi.
Robert Negoiță: ”Vă recomand atât: să intraţi pe Google Earth şi să vedeţi harta sectorului 3. Dacă dumneavoastră mai vedeţi o zonă urbană din Europa mai verde decât sectorul 3, vă asigur că aţi greşit harta. În acest an pot să vă spun că am plantat câteva mii de copaci. Mii! Iar chestiunea asta se întâmplă în fiecare an.”
Şi totuşi, un raport european recent plasează Bucureştiul pe locul trei în topul celor mai poluate capitale din Europa. Şi nici la capitolul spaţii verzi nu stăm prea bine.
Doar 7,5% din suprafaţa totală a Bucureştiului este ocupată de spaţii verzi, potrivit celor mai recente statistici. Cu alte cuvinte, fiecărui locuitor îi revin mai puţin de 10 mp de spaţiu verde. De 12 ori mai puţin decât în Viena, de exemplu.
În alte ţări, s-au găsit soluţii şi pe verticală, pentru a extinde spaţiile verzi. În California sau în Hong Kong, de pildă, sunt amenajate grădini pe acoperişuri.