Nicusor Constantinescu, condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare. Cui va trebui sa plateasca daune fostul sef al CJ
Magistratii Tribunalului Bucuresti au dat sentinta in cazul lui Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost condamnat luni de Tribunalul Bucuresti la 6 ani inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat ca a impiedicat efectuarea unor controale ale Curtii de Conturi si nu a respectat dispozitiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale eoliene.
Instanta i-a interzis lui Nicusor Constantinescu exercitarea unor drepturi dupa executarea inchisorii, el fiind obligat sa plateasca 3.000 euro daune morale catre partea civila Marian Turbatu, respectiv 4.000 euro si 10.000 euro catre doua firme implicate in constructia centralelor eoliene.
De asemenea, judecatorii au decis ca Nicusor Constantinescu sa ramana in arest preventiv. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de DNA in mai 2014, pentru complicitate la trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase necuvenite.
In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si Adrian George Gambuteanu, director general al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP Constanta), pentru 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Procurorii sustin ca Gambuteanu, cu sprijinul lui Nicusor Constantinescu, a refuzat, in mod repetat, sa puna la dispozitia Curtii de Conturi documentele necesare efectuarii controlului de specialitate programat in anii 2011, 2012 si 2013, control care viza activitatea RAJDP Constanta.
DNA preciza ca, in 2009 - 2012, perioada avuta in vedere de controalele programate a se desfasura in anii 2011, 2012, 2013, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanta, constand in faptul ca activitatea sa financiar-contabila a fost sustrasa verificarii, in conditiile in care fondurile de care a beneficiat Regia din resursele publice in perioada supusa verificarii au fost de peste 200 de milioane lei.
"Mai mult, exista date ca din aceste sume au fost efectuate plati nelegale, aspecte care impuneau lamuriri prin efectuarea controlului si care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la aceasta imprejurare, sesizarea a fost inregistrata la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plangeri penale formulate de Curtea de Conturi. In cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost conditionata de comunicarea, de catre Curtea de Conturi, a unei dovezi ca respectiva actiune de control figura in programul de activitate al Curtii. Aceasta conditionare este contrara dispozitiilor legale (...). Cu toate acestea, Curtea a transmis dovada solicitata sub forma unui extras, insa, si in aceste conditii, efectuarea controlului a fost refuzata pe motiv ca nu a fost transmisa o copie a intregului program", sustin procurorii.
Controalele programate in anii 2012 si 2013 nu s-au putut efectua din cauza atitudinii lui Gambuteanu, precum si a dispozitiilor exprese ale lui Nicusor Constantinescu, prin rezolutii cu textul "nu sunt de acord", aplicate pe adresele intocmite de RAJDP Constanta, fara a invoca vreun argument care sa justifice aceasta pozitie.
Nicusor Constantinescu mai este acuzat ca, in perioada 2007 - 2014, nu a respectat dispozitiile legale care il obligau sa procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua societati comerciale.
"Mai mult decat atat, dupa ce instantele judecatoresti au dispus prin 9 hotarari definitive, pronuntate in perioada 2008 - 2011, ca presedintele CJ Constanta sa procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea in executare a hotararilor prin care era obligat sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Prin aceleasi hotarari, s-a dispus ca presedintele CJ Constanta sa plateasca o amenda civila pentru fiecare zi de intarziere, insa Nicusor Constantinescu a continuat sa nu isi execute obligatiile impuse de catre instanta de judecata. Toate demersurile de a obtine executarea silita a obligatiilor presedintelui CJ Constanta au ramas fara efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalitatile, astfel incat Nicusor Constantinescu a lipsit practic de continut drepturile partii vatamate, in ciuda recunoasterii acestora in mod repetat pe cale judecatoreasca", mai spun procurorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, dna, condamnare, nicușor constantinescu, consiliu judetean,
Dată publicare:
27-06-2016 15:10