Neurochirurgii Gobej si Bica de la Colentina: Cerem Primariei Capitalei noua milioane de euro pentru celelalte sectii
Medicii neurochirurgi Ionut Gobej si Dorin Bica de la Spitalul Colentina au declarat, ca ei nu au primit niciun leu pentru ore suplimentare si nici nu au cerut bani pentru ei, ci pentru colegii lor, si ca ei vor sa deschida al doilea bloc operator.
Medicii cer Primariei Capitalei sa aloce un milion de euro pentru Neurochirurgie, dar numai dupa ce restul sectiilor vor primi noua milioane de euro pentru dezvoltare, relateaza news.ro.
"Am cerut bani pentru suplimentarea numarului de posturi la asistente, infirmiere, bracardieri. Sunt 16 asistenti in loc de 43, cinci brancardieri in loc de sapte, cinci medici in loc de sapte sau opt. Nu am primit niciodata un leu pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care sa lucram. Unii stau chiar 36-40 de ore in spital, sunt asistente care pleaca acasa plangand, pentru ca una singrua trebuie sa ingrijeasca chiar si 30 de bolnavi. De aceea propun Primariei Bucuresti sa aloce un milion de euro cu care sa realizam si cel de-al doilea bloc operator, dar nu inainte ca sa fie alocate noua milioane de euro pentru reabilitarea sectiilor colegilor nostri", a declarat Dorin Bica, neurochirurg la Spitalul Colentina, intr-o conferinta de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In clinica de neurochirurgie au fost operati, in primul an, o suta de bolnavi, 300 in al doilea, iar, pentru 2017, medicii si-au propus 600 de cazuri. Medicii Gobej si Bica erau rezidenti la Paris in 2014, cand au fost contactati de fostul manager Bogdan Andreescu pentru a realiza o sectie de neurochirurgie.
"I-am spus managerului ca vom veni, dar cu conditia sa facem o sectie, dar am pus mai multe conditii: una, anestezistul sa fie in sala la ora 8.00, sa ne lase sa facem o sectie exact asa ca la Paris. In noua luni de zile de la discutie aveam sectia. Am plecat la Paris cu gandul de a reveni. Vreau sa lucrez la Colentina sa dezvolt sectia impruna cu colegii mei, avem o relatie excelenta cu toti colegii. Tot respectul pentru domnul profesor Dan, care mi-a dat 10 la examenul de cardiologie", a spus Ionut Gobej.
Potrivit medicului, Administratia Spitalelor ar fi trimis spre aprobare luni un numar de posturi pentru Sectia de Terapie Intensiva, fapt ce ar putea duce la deblocare situatiei. "Costurile pe anul trecut ale sectiei de neurochirurgie au fost 1.892.706 lei, iar valoarea realizata a fost de 2.997.136 lei. Toti colegii mei din spital sunt modele de profesionalism si fac cu totii sacrificii la fel ca si noi, uneori chiar mai multe pentru a-si desfasura activitatea desi functioneaza in conditii anormale. Eu si doctorul Bica nu am primit niciodata un leu pe nicio ora suplimentara. Este un lucru foarte important, foarte usor de probat. Cat despre noi, nu ne intereseaza nici pe viitor sa primim ore suplimentare: voluntariatul este o chestiune care tine de individ si care nu poate fi impus. Asadar, colegii mei, care formeaza echipa din punctul meu de vedere, este de neconceput ca ei sa fie voluntari. Mi se pare absolut anormal, mi se pare o situatie care nu se poate perpetua pe termen lung. Si mi se pare o situatie care creeaza premisele distrugerii unei initiative cum este cea de neurochirurgie in Colentina", a mai spus Gobej.
Neurochirurgul Dorin Bica a spus ca, daca Primaria Capitalei va acorda sectiei de Neurochirurgie milionul de euro cerut, banii vor fi folositi atat pentru deschiderea celei de-a doua sali de operatii, cat si pentru imbunatatirea conditiilor pentru pacienti. "Cred ca, in ciuda unei legi, pentru ca exista legislatie, exista posibilitatea sa facem aceste plati (n.r. orele suplimentare). Colaborarea cu colegii mei din Colentina a fost excelenta de fiecare data. Nu am absolut niciun dubiu asupra faptului ca ei muncesc extraordinar de mult, stim foarte bine asta, cat muncesc, poate ca mai mult decat noi. Imi doresc tot binele din lume pentru ei si sa faca treaba in continuare profesionist asa cum si-au facut-o si pana acum si noi o sa incercam sa facem treaba aceasta pe sectia noastra. Neurochirurgia, anul trecut, a adus un profit de 300.000 de euro spitalului. Faptul ca exista si neurochirurgie in acest spital aduce de fapt in realitate bugetului spitalului in plus cateva milioane de euro. Propun Primariei Bucuresti sa ne ajute cu aceasta problema, sa ne ofere un milion de euro. O sa ne ocupam personal sa deschidem cea de-a doua sala, sa fie impecabila, dar nu inainte de a oferi colegilor nostri sumele de care au nevoie. M-am gandit, asa, estimativ, la noua milioane de euro pentru celelalte sectii care se pare ca au fost defavorizate. Drept urmare, pentru Primaria Bucuresti 10 milioane de euro sunt o nimica toata si stim cu totii asta. Ce facem daca primim milionul? O sa deschidem a doua sala si o sa facem upgrade sectiei in ceea ce priveste confortul pacientilor", a mai spus Bica.
La randul ei, sefa sectie ATI I, Lelia Iliescu, a spus ca aceasta sectie a dus spitalului o crestere cu 17 la suta a bugetului in ansamblu. "Sectia ATI I asigura servicii de specialitate pentru 16 paturi de terapie intensiva pentru care trebuie sa se asigure continuitate 24 din 24 cu preluarea pacientilor critici din sectiile Medicala, Cardiologie, Reumatologie, Hematologie, Pneumologie, Urologie, Diabet, Gastroenterologie, Boli profesionale, neurologie, dermatologie. Cerinta mea este de scoatere la concurs a posturilor deficitare, promisiune oferita de doamna manager, de reprezentantul ASSMB si de catre domnul secretar de stat in Consiliul Medical de ieri (luni, n.r.) si de rezolvare a tuturor problemelor medicale legate de buna functionare a sectiei mele, astfel incat situatia sa revina la normal si sa ne putem trata pacientii asa cum putem noi cel mai bine si sa le acordam intreaga noastra atentie", a spus Iliescu.
Ea a precizat ca a primit bani pentru orele suplimentare efectuate. "Eu pot spune ca am primit ore suplimentare. Nu cerem mai departe asa ceva, intelegem ca s-a dat o noua ordonanta 250, nu vrem ore suplimentare. Vrem oameni, sa asiguram doua ture-trei ture si sa ne facem in siguranta actul medical. Nu vrem ore suplimentare, vrem angajarea personalului conform normativului ATI, atat", a spus sefa sectiei ATI.
Intrebati ce salarii au, medicii au spus ca, la inceput, 1.700 de lei, apoi 1.900 de lei , iar acum 3.400 de lei plus bonusuri. La Paris, ca rezidenti, aveau peste 2.000 de euro, iar cu garzi ajungeau si la 4.000 de euro pe luna. Medicii nu se tem de o evaluare a unei echipe externe de neurochirugi, asa cum a anuntat Consiliul Medical. "Nu mi-e frica de nicio evaluare externa. Nu vrem demiterea actualului manager. Vreau normalitate", a spus Bica.
Medicul neurochirurg Ionut Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de munca, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului Colentina, Rodica Olteanu, in urma sedintei Consiliului Medical, care a analizat situatia existenta in unitatea sanitara. Medicul Gobej declarase ca managerul interimar, Silvi Ifrim, a redus personalul Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, iar in aceste conditii se pot face interventii chirurgicale doar pana la ora 15.00.
Gobej a mai spus ca managerul ”nu poate indeplini in continuare aceastp functie, pentru ca nu este competent, nu este moral" si ca, pentru Ifrim, binele pacientilor ”reprezinta o lozinca". Consiliul Medical al Spitalului Clinic Colentina a anuntat ca declaratiile doctorului Gobej sunt "neadevarate si contin nejustificat si neetic atac la persoana".
Sursa: News.ro
Etichete: spitalul colentina, Dorin Bica, Ionut Gobej,
Dată publicare:
14-02-2017 15:50