Scandalul de la Spitalul Colentina ia amploare. Acuzatiile formulate de conducerea unitatii, dupa dezvaluirile medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul de la Spitalul Colentina ia amploare. Dupa ce duminica un medic a povestit ca anumite operatii nu se mai pot face pentru ca noul manager refuza plata orelor suplimentare, luni cei din conducere au formulat alte acuzatii.

Potrivit acestora, fostul director ar fi platit ilegal anumite cadre medicale. Reprezentantii primariei capitalei, in subordinea careia se afla unitatea sanitara, au inceput un control.

Cei din noua conducere a Spitalului Colentina spun ca au gasit acte care arata ca s-au facut cheltuieli salariale pentru plata orelor suplimentare in anumite sectii ale spitalului, dar - de fapt - doctorii si asistentele de acolo nu ar fi primit niciun leu in plus la salariu. Mai mult, sefii sustin ca o parte a personalului a beneficiat ilegal de plata orelor suplimentare.

Silvi Ifrim, manager la Spitalul Colentina: "Nu avem cadru legislativ, nu pot fi platite orele suplimentare, dar se dau zile libere. Pentru ATI1 s-au dat 44%, 16% bloc neurochirurgie."

Scandalul a pornit dupa ce medicul Ionut Gobej a acuzat ca managerul spitalului nu vrea sa plateasca orele suplimentare, sustinand astfel ca pacientii vor avea de suferit.

Citește și
stomatolog
Stomatolog din Campulung Muscel, acuzat de o femeie ca i-a abuzat fetita in timpul consultatiei. Politia a deschis ancheta
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Medicii care au facut reclamatiile vor fi bagati in comisia de disciplina a spitalulul si risca de la o mustrare scrisa pana la desfacerea contractului de munca. Pe de alta parte reprezentantii spitalului au dat asigurari ca nu vor avea de suferit pacientii si ca vor fi operati la datele stabilite.

Acum, reprezentantii primariei spun ca este ciudat si modul in care au fost cheltuiti banii pentru investitii.

Din 2009 si pana acum s-au investit pentru modernizarea in sectii 160 de milioane de lei, mult mai mult decat a costat ridicarea unei sectii noi in cadrul altor spitale. Pana acum insa reprezentantii primariei nu au verificat cum au fost facute aceste chletuieli.

Asta in timp ce alte sectii au fost lasate de izbeliste.

Mai multe controale ale primariei au loc in aceste zile in cadrul spitalului Colentina.

Dezvaluirile unui medic neurochirurg

"Bolnavii care au nevoie de operatii complicate, de peste zece ore, sunt condamnati la moarte." Este afirmatia facuta de un medic neurochirurg de la spitalul Colentina din Bucuresti.

Declaratia vine dupa ce noul manager i-ar fi transmis ca orele suplimentare nu pot fi platite si toata lumea trebuie sa plece acasa la ora 15.

"Nimeni nu lasa pacientul pe masa cand a batut gongul",
spune insa directorul institutiei. Si le transmite doctorilor ca orele peste program nu pot fi platite legal, asa ca ei pot face voluntariat pentru pacienti.

"Din ianuarie 2017 nu mai sunt posibile operatiile care sa dureze peste ora 15. Este cauzat de lipsa personalului si refuzul de plata a orelor suplimenatre din partea administratiei", a scris neurochirurgul Ionut Gobej.

Momentul de rascruce, sustine medicul, s-ar fi produs in momentul in care a mers la noul manager al spitalului Colentina si i-a transmis ca a programat 2 operatii complicate pentru sfarsitul lunii februarie, in cazul unor pacienti cu tumora pe creier. Ar dura mai bine de 12 ore, mult peste programul de lucru. Atunci cand i-ar fi cerut plata orelor suplimentare pentru colegii de la terapie intensiva, ar fi fost refuzat cu brutalitate.

"Mi s-a spus, citez, nu ma intereseaza, nu este problema mea, nu eu ma ocup de asta si atunci cand imi vorbesti de binele pacientilor folosesti o lozinca, de aici nicio conversatie nu mai putea avea loc," a precizat medicul.

Cea care conduce spitalul de o luna, dupa ce fostul manager a fost demis de primarul Capitalei, sustine ca nu poate plati orele suplimentare. Si ii invita pe medici sa faca voluntariat peste program.

"Nu se poate concepe medicina care se termina la ora 3. Bate gongul si ai plecat. Nu poti sa le dai ore suplimentare ca nu poti sa ii platesti, se face pentru o situatie speciala, argumentata, cum e la el pentru data de 21-22, in aceste situatii speciale ii acord 4 ore care costa nu stiu cat. Nu fac pomana cu banii statului", a spus managerul de la Colentina.

Si neurochirurgul Dorin Bica, medic la Spitalul Colentina, scrie pe Facebook: "Fapt: in timpul noptilor si al weekend-urilor avem 1 asistenta si 1 infirmiera la peste 30 de pacienti. Fapt: uneori asistentele pleaca acasa plangand. Fapt: la ATI e mai rau. In UK exista o asistenta si o infirmiera per pat de ATI. La noi in ATI sunt 2 la 16 paturi, iar in alte spitale e si mai rau. Discutia e despre activitatea noastra din fiecare zi. La noi pacientii sunt programati. Unii asteapta cu saptamanile, unii nu pot astepta. Tot mai frecvent refuzam pacienti."

Mai e o saptamana pana la interventiile chirurgicale la care au fost progamati cei doi pacienti, timp in care conflictul trebuie rezolvat. Dar cum ii spui unui om si asa bolnav ca nu stii daca il poti opera sau nu? Si nu este un caz singular. Zilnic, 1 sau 2 pacienti vin pe sectia de neurochirurgie si sunt pusi pe lista de asteptare pentru operatie.

Lista de asteptare se intinde acum, spune specialistul, pe aproximativ 2 luni. Oamenii vin acolo, adauga el, pentru ca este singura sectie dintr-un spital de stat unde se opereaza cu tehnici minim invazive si tehnologii de inalta perfomanta.

Mesajul neurochirurgului Gobej Ionut:

"Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti.

Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reusit sa creeze o baza tehnica si profesionala care permite un tratament neurochirurgical care se aliniaza standardelor anului 2017. In sectia noastra se opereaza folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romaneasca de stat ce ofera pacientilor sai accesul la astfel de terapii. In plus, in sectia noastra s-au realizat interventii in premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” - tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale. Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenta vasculara si tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei in chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toatea acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici exceptionali.

V-am spus doar o parte din ceea ce se face in sectia noastra, dar nu pentru a ne lauda, ci pentru a va cere sprijinul pentru ca toate cele existente sa nu fie distruse. Mai jos va voi expune situatia in care s-a ajuns:

Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.

Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator. Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte.

Este foarte important de stiut ca pana in ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de interventii, administratia trecuta gasind resursele materiale pentru a rezolva situatii similare.
Plin de sperante si incredere (ca vom reusi impreuna sa salvam acesti oameni, gasind solutii rationale), am apelat cu toata buna credinta la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost in audienta vineri 10 februarie. I-am expus initial oral aceasta situatie si am primit un raspuns siderant, citez : „nu ma intereseaza , nu este problema mea”...”binele pacientului reprezinta o lozinca”. Vazand ca demersul meu a ramas fara rezultat, am facut o cerere in scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atasez mai jos, insa mi-am pierdut speranta ca vom putea realiza ceva in aceasta echipa.
Tinand cont de cele de mai sus, consider ca acest om (ma intreb daca nu gresesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor „reprezinta o lozinca” si „nu este interesat de ei”. Formuland altfel, cer demisia de urgenta a doamnei manager Silvi Ifrim si inlocuirea ei cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor. De asemenea, cer celor care cred in mine, sa se alature demersului meu.

Va multumesc!

Cu respect, al dumneavoastra, medic neurochirurg, Ionut Gobej.

P.S. share

P.P.S
Colegul meu, doctorul Dorin Bica, cel impreuna cu care am realizat tot ce exista astazi, a fost suparat pe mine ca nu l am mentionat in demersul meu. Asa incat mai jos semneaza si :

DR neurochirurg Dorin Bica"


 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Tehnica moderna prin care dintii vechi pot fi reutilizati in loc de implant. Cat costa si care sunt avantajele acestei metode
Tehnica moderna prin care dintii vechi pot fi reutilizati in loc de implant. Cat costa si care sunt avantajele acestei metode

Nu aruncati la gunoi maselele extrase de medicul stomatolog. O tehnica moderna, care a ajuns si in Romania, permite reutilizarea lor pentru a repara osul maxilarului in care va fi amplasat apoi un dinte nou.

Stomatolog din Campulung Muscel, acuzat de o femeie ca i-a abuzat fetita in timpul consultatiei. Politia a deschis ancheta
Stomatolog din Campulung Muscel, acuzat de o femeie ca i-a abuzat fetita in timpul consultatiei. Politia a deschis ancheta

 Politistii din Arges verifica o plangere bizara, facuta de o femeie din Campulung Muscel: ea l-a reclamat pe un medic stomatolog ca ar fi incercat sa-i abuzeze sexual fetita de 7 ani, chiar in timpul unei consultatii.

O romanca din zece nu a fost in ultimul deceniu la medic. Boala care ucide peste 2.000 de femei, anual, in Romania
O romanca din zece nu a fost in ultimul deceniu la medic. Boala care ucide peste 2.000 de femei, anual, in Romania

Cifre cu adevarat ingrijoratoare: O romanca din 10 nu a fost in ultimul deceniu la medic. Mai grav, potrivit specialistilor ''Institutului National de Sanatate Publica'' 68 la suta dintre femei nu au auzit de HPV, un virus extrem de contagios.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E