Neagu Djuvara, o viață împărțită între pasiunea pentru istorie și datoria de a fi diplomat

Ultima actualizare: 31-01-2018 13:38
Neagu Djuvara
Inquam Photos / Octav Ganea

Neagu Djuvara a fost unul dintre cei mai mari istorici contemporani, care s-a concentrat asupra istoriei României și a românilor.

Lucrările sale istorice analizează problematici precum obiectivitatea istorică, făcând apel la istoriografie pentru a se explica originea poporului român.

Neagu Djuvara s-a născut într-o familie aristocrată de origine aromână. A urmat exemplul familiei sale și a urmat cariera de diplomat. Student al Universității Sorbona, în anul 1937 a fost licențiat în Istorie și a obținut doctoratul în Drept, în anul 1940.

În anul 1944 își începe cariera de diplomat, activând în calitate de curier diplomatic la Stockholm. Rolul său era acela de-a negocia condițiile de pace cu reprezentanții Uniunii Sovietice, unde avea să-și continue activitatea până în septembrie 1947.

În anul 1962 este trimis în Republica Niger unde va activa timp de 23 de ani în calitatea de consilier diplomatic și juridic al Ministerului Nigerian al Afacerilor Străine, iar în paralel a preda cursuri de Drept Internațional și Istorie Economică la catedra Universității din Niamey.

În interviurile sale, Neagu Djuvara a povestit despre lunga perioadă petrecută în Nigeria. Diplomatul povestea de căldura insuportabilă pe care trebuia s-o înfrunte zilnic. Cu toate acestea, spunea Domnia Sa, că își petrecea cea mai mare parte a zilei lucând la teza sa de doctorat și studiind Istoria.

Diplomatul nu a abandonat pasiunea sa pentru Istorie, iar în anul 1972 obține la titlul de doctor cu o teză despre filosofia istoriei, sub conducerea sociologului și filosofului, Raymond Aron.

După Revoluția Românilor, din 1989, Neagu Djuvara se întoarce în România, iar în perioada 1991-1998 a predat la catedra Universității din București. Meritele sale sunt recunoscute de oficialii Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” care i-au acordat titlul de membru de onoare.

Opera istorică a lui Neagu Djuvara

Neagu Djuvara s-a concentrat asupra problematicii istoriei românilor și a poporului român. Pentru cele mai multe teze enunțate, istoricul a fost dur criticat de colegii de breaslă.

Neagu Djuvara a vorbit despre lipsa de rigoare a expertizei istorice din timpul comunismului, dar și din perioada interbelică, susținând că de cele mai multe ori istoria a fost falsificată pentru a servi unor scopuri politice.

Fără îndoială, istoricul a primit cele mai multe criticii odată cu lansarea teoriei originii cumane ale marilor domnitori români, precum cea a lui Neagoe Basarab, de pildă.

Istoricul a pus accentul asupra importanței elementelor naționale, condamnând influențele occidentale, dar și „hegemonia americană”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!