Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. ”Era un patriot născut în război”
Neagu Djuvara, aristocrat al spiritului, una dintre cele mai rafinate personalităţi ale culturii noastre, a murit într-un spital privat din Capitală.
''Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să îmi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii'', spunea marele istoric şi filosof Neagu Djuvara.
S-a stins însă joi, la spital, răpus de o pneumonie, după 101 ani de viaţă. Şcolit la cea mai bună universitate din Paris, Djuvara a stat 45 de ani în exil, dar s-a întors în ţara pe care o iubea şi căreia i-a dorit întotdeauna o istorie mai puţin zbuciumată. Pentru întreaga sa activitate, în 2016 a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Steaua României.
Alegeri 2024
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
Neagu Djuvara: ”M-a născut Dumnezeu să fiu simpatic, să nu fiu drept, băţos, natura mea e de a glumi cu lumea, de a fi prietenos.''
Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara s-a născut în Bucureşti acum 101 ani. A studiat la Paris şi a luptat în al Doilea Război Mondial pe frontul rusesc. După ocuparea ţării de către comunişti, Djuvara a ales exilul şi avea să-şi mai revadă ţara după 45 de ani. A trăit printre străini şi a avut o viaţă palpitantă.
Neagu Djuvara: ''Când am plecat în Africa a fost o întâmplare, pentru că nu-mi găseam de lucru în Franţa şi nu prea aveam ce să mâncăm şi nevasta mea lucra ca să facă misiuni unde să formeze pe tinere care să devină infirmiere în avioanele care se duceau în Indochina''
În Africa, a fost consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerien al Afacerilor Străine şi profesor la universitatea din Niamey.
S-a întors la Paris în anii 1980 şi vinde un smarald, iar cu banii obţinuţi îşi publică prima carte „Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor".
Neagu Djuvara a revenit în România imediat după Revoluţie. Iar întoarcerea în ţară a însemnat împlinirea destinului său, spune filosoful Gabriel Liiceanu.
Neagu Djuvara: ''Când m-am întors şi am văzut la televizor indivizi care fac politică şi nu se poate, nu sunt compatrioţii mei, şi m-am hotărât să rămân în ţară şi aveam impresia că sunt neputincios şi că sunt un om care nu mai poate să facă nimic.''
A rămas activ în mediul academic, le-a predat studenţilor şi a continuat să scrie.
Neagu Djuvara: ''La 73 de ani fac ceea ce voiam să fac la 25, dar faptul că figura mea, felul meu de a zâmbi, când am devenit profesor la Universitate, eram iubit de elevi. Veneau să stea de vorbă cu mine, mă simţeam foarte măgulit de situaţia asta, dar în acelaşi timp mă simţeam foarte neputincios, că am venit prea tarziu.''
Theodor Paleologu: ”A stat departe de ţară, dar a iubit-o. Era un patriot născut în război, alături de Regele Mihai.”
De altfel, Djuvara a deplâns moartea Regelui Mihai, pe care l-a cunoscut personal, l-a iubit şi apreciat. Politica şi viitorul ţării l-au preocupat mereu, însă în interviurile pe care le acorda era tot mai pesimist.
Neagu Djuvara: ”Cei mai buni care ies din universităţi nu pleacă ca cei de pe vremea mea în străinătate, ca să ia un doctorat şi să se întoarcă. Ei pleacă definitiv acolo. Ori dacă cei mai buni pleacă definitiv, înseamnă că n-a mai rămas nimic din România. Aţi vrut o notă optimistă şi eu vă dau una foarte pesimistă.”
În ultima vreme, visa la un sfârşit lin, nu pe un banal pat de spital, ci pe un vapor legănat de valurile mării.
Neagu Djuvara: ”M-am gândit că pot să iau vasele care leagă Franța de Constantinopol, dar ar fi o călătorie pe mare care, nu ştiu de ce, îmi place la nebunie, aş fi vrut să isprăvesc pe un vapor.''