Neagu Djuvara a implinit pentru "a doua oara" 100 de ani. Istoricul s-a alaturat campaniei pentru "Cumintenia Pamantului"

Dată publicare: 31-08-2016 19:00
Dată actualizare: 03-09-2016 07:23


Marele istoric si scriitor roman Neagu Djuvara implineste miercuri, pentru a doua oara, 100 de ani. Va purta mereu in acte, doua date de nastere: 18 si 31 august, din cauza trecerii de la calendarul Iulian, la cel Gregorian.
 

La ceas aniversar, Neagu Djuvara a acceptat sa se alature campaniei de strangere de fonduri pentru achizitionarea operei lui Brancusi: "Cumintenia Pamantului". Cu aceasta ocazie a vorbit si despre amintirile care-l leaga de marele sculptor.

Neagu Djuvara isi aduce aminte cu emotie de vizitele pe care i le-a facut lui Constantin Brancusi in atelierul din inima Parisului, acolo unde sculptorul a trait 53 de ani. Il privea fascinat de fiecare data pe cel despre care spune ca este "romanul cel mai ilustru din punct de vedere al artei si al gandirii".

Neagu Djuvara: "Cand venea un om tanar sau un om relativ tanar pentru el ca vine sa-l vada era foarte primitor. Era imbracat parca ar fi fost un dac de pe columna traiana. Voia sa se arate ca un om pentru care nu conteaza timpul. Ma pasiona sa vad cum lucreaza omul, simplitatea lui si cum cioplea. Eram stupefiat sa vad cu ce siguranta lovea intr-o stanca de piatra din care va iesi o figura pe urma. Il vedeam cum dadea ca si cum dinainte el stia care va fi forma."

Istoricul Neagu Djuvara spune ca noi toti suntem datori sa ne unim fortele si sa pastram in tara "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi in 1907 prin cioplirea unui bloc de piatra din catacombele Parisului.

Neagu Djuvara: "Bineinteles ca gasesc ca este o opera nationala, este o datorie nationala sa pastram in Romania aceasta opera a lui Brancusi."

Pana acum, autoritatile au reusit sa stranga din donatii publice doar 700 de mii de euro din cele 6 milioane pe care si le-au propus sa le adune pana pe 31 octombrie. Restul de 5 milioane de euro ar urma sa vina de la bugetul de stat.

Mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, in proprietatea carora se afla sculptura, au anuntat ca daca nu vor incasa cele 11 milioane de euro promise de autoritati iau in calcul sa dea in judecata statul roman.

Fii unul dintre cei 3 milioane de romani care au puterea de a pastra Cumintenia Pamantului acasa. Doneaza 2 euro prin SMS la 8833.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO