Reacția politicienilor, după moartea lui N.Djuvara: Fifor: „Un aristocrat al spiritului”

Neagu Djuvara
Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii politici și-au manifestat regretul față de trecerea în neființă a istoricului și diplomatului Neagu Djuvara care a murit, joi, la vârsta de 101 ani.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, menţionează că Neagu Djuvara a fost o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele istorice recente, printre care Marea Unire de la 1918 şi aderarea României la Uniunea Europeană şi spune că se alătură celor care deplâng această ireparabilă pierdere, scrie News.ro

"A plecat dintre noi, la venerabila vârstă de 101 ani, istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara, o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele importante ale istoriei recente, începând cu Marea Unire de la 1918 şi terminând cu aderarea României la Uniunea Europeană. Mă alătur celor care deplâng această ireparabilă pierdere şi transmit sincere condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l abă în pază!", a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Primarul general aminteşte că, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Neagu Djuvara a fost numit cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.

Citește și
Neagu Djuvara
Neagu Djuvara, o viață împărțită între pasiunea pentru istorie și datoria de a fi diplomat
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"În semn de profund respect pentru viaţa şi activitatea sa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, domnului Neagu Djuvara i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti", a menţionat Firea.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că Neagu Djuvara a fost un reper de moralitate, erudiţie şi umanism.

"Ne exprimăm adâncul regret şi profunda tristeţe la despărţirea de marele istoric, diplomat şi intelectual liberal, domnul Neagu Djuvara. Născut într-o familie de boieri, păstrând în conduita sa distincţia şi verticalitatea unui adevărat aristocrat, domnul Djuvara a contribuit decisiv la redescoperirea adevăratei istorii naţionale româneşti. Generaţii după generaţii au redescoperit în opera şi destinul lui Neagu Djuvara un reper de moralitate, erudiţie şi umanism", afirmă Orban, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES.

El precizează că PNL îi aduce un deosebit omagiu lui Neagu Djuvara care a făcut parte din rezistenţa românească din exil în perioada regimului comunist şi care nu a abdicat niciodată de la cauza democraţiei şi a libertăţii.

"A fost martorul unui veac zbuciumat şi a dorit să transmită tinerilor lecţiile trecutului. Poveţele seniorului Djuvara în privinţa conduitei politice, uneori critice şi ascuţite, au reprezentat o contribuţie permanentă la menţinerea spiritului liberal în cadrul partidului, ca membru al Senatului PNL. Naţiunea română a pierdut un mare spirit, iar noi îi vom cinsti mai departe memoria", mai spune Ludovic Orban.

Liberalii transmit condoleanţe familiei.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Neagu Djuvara este "un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc".

"Drum bun, Neagu Djuvara. Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea ta pentru ţară, pentru cultură, pentru oamenii acestui pământ. Un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc", se arată în mesajul postat de fostul şef de stat pe Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că, prin moartea istoricului Neagu Djuvara, România a pierdut una dintre cele mai mari valori, un reper de moralitate şi de civism.

"România a pierdut astăzi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desăvârşit, Neagu Djuvara reprezintă un reper de moralitate şi civism, un om care s-a luptat întreaga sa viaţă pentru interesele României şi ale românilor. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. Neagu Djuvara, a cărui viaţă fabuloasă s-a intersectat cu momentele decisive din istoria României din ultimul secol, înflăcărat liberal şi unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti, a fost una din personalităţile postdecembriste care a vorbit cel mai mult, mai bine şi cu patos autentic despre România şi blazonul ei.

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a transmis joi un mesaj de condoleanţe la decesul lui Neagu Djuvara, în care spune că acesta va rămâne în amintirea sa "un aristocrat al spiritului".

"Neagu Djuvara va rămâne în amintirea mea un aristocrat al spiritului, prin generozitatea de a însufleţi generaţii şi prin puterea de a inspira viitorul. Istoricul a scris cu sufletul, filozoful ne-a învăţat adevărul, românul Neagu Djuvara ne-a îndrumat către moralitate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a afirmat Fifor, într-un comunicat transmis AGERPRES de Guvern.

Neagu Djuvara rămâne unul dintre cei mai importanţi istorici români ai secolului XX, iar viaţa sa este un exemplu de "demnitate şi patriotism", a declarat, joi, deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

"Ne despărţim astăzi de Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanţi istorici români ai secolului XX. Născut în vremuri de război, trecut prin grele încercări departe de casă, viaţa lui Neagu Djuvara este exemplu de demnitate şi patriotism, iar opera sa exemplu de respect pentru istorie şi adevăr. Să-i urmăm exemplul. Să-i onorăm memoria! Dumnezeu să-l odihnească!", a afirmat Eugen Tomac într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo, iar România este mai săracă fără el.

"România este de astăzi mai săracă. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo. Va rămâne mereu un exemplu pentru noi toţi! Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Mesajul oamenilor de cultură, după moartea istoricului Djuvara: „S-a dus o epocă”
Mesajul oamenilor de cultură, după moartea istoricului Djuvara: „S-a dus o epocă”

Istoricul Alin Ciupală regretă moartea lui Neagu Djuvara despre care spune că a fost un om şarmant şi un istoric care a reuşit să provoace polemici în jurul unor idei.

Neagu Djuvara, o viață împărțită între pasiunea pentru istorie și datoria de a fi diplomat
Neagu Djuvara, o viață împărțită între pasiunea pentru istorie și datoria de a fi diplomat

Neagu Djuvara a fost unul dintre cei mai mari istorici contemporani, care s-a concentrat asupra istoriei României și a românilor.

Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. ”Era un patriot născut în război”
Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. ”Era un patriot născut în război”

Neagu Djuvara, aristocrat al spiritului, una dintre cele mai rafinate personalităţi ale culturii noastre, a murit într-un spital privat din Capitală.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.