Reacția politicienilor, după moartea lui N.Djuvara: Fifor: „Un aristocrat al spiritului”

Ultima actualizare: 31-01-2018 13:38
Neagu Djuvara
Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii politici și-au manifestat regretul față de trecerea în neființă a istoricului și diplomatului Neagu Djuvara care a murit, joi, la vârsta de 101 ani.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, menţionează că Neagu Djuvara a fost o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele istorice recente, printre care Marea Unire de la 1918 şi aderarea României la Uniunea Europeană şi spune că se alătură celor care deplâng această ireparabilă pierdere, scrie News.ro

"A plecat dintre noi, la venerabila vârstă de 101 ani, istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara, o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele importante ale istoriei recente, începând cu Marea Unire de la 1918 şi terminând cu aderarea României la Uniunea Europeană. Mă alătur celor care deplâng această ireparabilă pierdere şi transmit sincere condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l abă în pază!", a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Primarul general aminteşte că, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Neagu Djuvara a fost numit cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.

"În semn de profund respect pentru viaţa şi activitatea sa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, domnului Neagu Djuvara i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti", a menţionat Firea.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că Neagu Djuvara a fost un reper de moralitate, erudiţie şi umanism.

"Ne exprimăm adâncul regret şi profunda tristeţe la despărţirea de marele istoric, diplomat şi intelectual liberal, domnul Neagu Djuvara. Născut într-o familie de boieri, păstrând în conduita sa distincţia şi verticalitatea unui adevărat aristocrat, domnul Djuvara a contribuit decisiv la redescoperirea adevăratei istorii naţionale româneşti. Generaţii după generaţii au redescoperit în opera şi destinul lui Neagu Djuvara un reper de moralitate, erudiţie şi umanism", afirmă Orban, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES.

El precizează că PNL îi aduce un deosebit omagiu lui Neagu Djuvara care a făcut parte din rezistenţa românească din exil în perioada regimului comunist şi care nu a abdicat niciodată de la cauza democraţiei şi a libertăţii.

"A fost martorul unui veac zbuciumat şi a dorit să transmită tinerilor lecţiile trecutului. Poveţele seniorului Djuvara în privinţa conduitei politice, uneori critice şi ascuţite, au reprezentat o contribuţie permanentă la menţinerea spiritului liberal în cadrul partidului, ca membru al Senatului PNL. Naţiunea română a pierdut un mare spirit, iar noi îi vom cinsti mai departe memoria", mai spune Ludovic Orban.

Liberalii transmit condoleanţe familiei.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Neagu Djuvara este "un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc".

"Drum bun, Neagu Djuvara. Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea ta pentru ţară, pentru cultură, pentru oamenii acestui pământ. Un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc", se arată în mesajul postat de fostul şef de stat pe Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că, prin moartea istoricului Neagu Djuvara, România a pierdut una dintre cele mai mari valori, un reper de moralitate şi de civism.

"România a pierdut astăzi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desăvârşit, Neagu Djuvara reprezintă un reper de moralitate şi civism, un om care s-a luptat întreaga sa viaţă pentru interesele României şi ale românilor. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. Neagu Djuvara, a cărui viaţă fabuloasă s-a intersectat cu momentele decisive din istoria României din ultimul secol, înflăcărat liberal şi unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti, a fost una din personalităţile postdecembriste care a vorbit cel mai mult, mai bine şi cu patos autentic despre România şi blazonul ei.

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a transmis joi un mesaj de condoleanţe la decesul lui Neagu Djuvara, în care spune că acesta va rămâne în amintirea sa "un aristocrat al spiritului".

"Neagu Djuvara va rămâne în amintirea mea un aristocrat al spiritului, prin generozitatea de a însufleţi generaţii şi prin puterea de a inspira viitorul. Istoricul a scris cu sufletul, filozoful ne-a învăţat adevărul, românul Neagu Djuvara ne-a îndrumat către moralitate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a afirmat Fifor, într-un comunicat transmis AGERPRES de Guvern.

Neagu Djuvara rămâne unul dintre cei mai importanţi istorici români ai secolului XX, iar viaţa sa este un exemplu de "demnitate şi patriotism", a declarat, joi, deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

"Ne despărţim astăzi de Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanţi istorici români ai secolului XX. Născut în vremuri de război, trecut prin grele încercări departe de casă, viaţa lui Neagu Djuvara este exemplu de demnitate şi patriotism, iar opera sa exemplu de respect pentru istorie şi adevăr. Să-i urmăm exemplul. Să-i onorăm memoria! Dumnezeu să-l odihnească!", a afirmat Eugen Tomac într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo, iar România este mai săracă fără el.

"România este de astăzi mai săracă. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo. Va rămâne mereu un exemplu pentru noi toţi! Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!