Munţii din România care vor fi repopulaţi cu zimbri. Sunt doar 7.000 în toată Europa
Patru zimbri născuți în captivitate, la noi în țară, ajung, în premieră, în sălbăticie. Exemplare au fost alese din Rezervația de la Vama Buzăului și duse în spații de aclimatizare, din Munții Țarcu și Poiana Ruscă.
4 zimbri, care au puţin peste 2 ani, au fost aleşi pentru a fi eliberaţi. Doi au ajuns în Poiana Ruscă, judeţul Hunedoara şi doi în Munţii Țarcu, judeţul Caraş Severin. Drumul a durat aproximativ 8 ore, cu opriri periodice, în care veterinarii se asigurau că animalele sunt în regulă.
Zimbrii vor sta o lună în ţarcuri de aclimatizare unde vor învăţa să-şi găsească singuri hrana, apoi vor fi lăsaţi să se alături celorlalte exemplare, toate aduse de peste hotare şi deja acomodate cu zona. În Europa sunt în acest moment 7.000 de zimbri, jumătate în libertate, spun voluntarii, dar specia este încă ameninţată. Exemplarele aduse în România s-au acomodat fără probleme în munţii noştri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Reprezentanţii rezervaţiei din Vama Buzăului unde acum sunt 23 de zimbri, îşi propun să repopuleze munţii Ciucaş, iar, în timp, turmele de zimbri din Carpaţi să se poată întâlni.
Şi parcul Natural Vânători Neamţ eliberează zimbri în Carpaţii Orientali. Este inclus în top 100 destinaţii sustenabile. Zimbrul, cel mai mare mamifer erbivor european se hrăneşte cu peste 450 de specii de plante şi are un rol important în menţinea echilibrului mediului incojurator, spun biologii.