Proiectul de repopulare cu zimbri a lantului Carpatic are succes. Specia s-a adaptat si se reproduce fara probleme
Zimbrii crescuti in rezervatiile din tara sunt lasati in numar tot mai mare in libertate in Muntii Carpati. Specialistii sustin ca specia s-a adaptat si se reproduce fara probleme.
Romania face parte dintr-un proiect international de repopulare cu zimbri si, alaturi de Polonia, Ucraina si Slovacia, isi propune sa lase in salbaticie sute de animale care ajuta la mentinerea echilibrului in natura si inmultirea florei.
Chiar marti au fost eliberate 4 animale intr-un parc natural. In total avem 53 de zimbri liberi in tara. 4 zimbri - 2 femele si 2 masculi - au fost eliberati in Parcul Natural Vanatori Neamt. Doi dintre ei sunt monitorizati prin GPS.
Alti 23 de zimbri sunt liberi in muntii Tarcu din Carpatii Meridionali, unde s-au acomodat fara probleme. Din proiectul de repopulare a lantului Carpatic face parte si rezervatia naturala Valea Zimbrilor din Vama Buzaului, unde sunt crescute 37 de exemplare, cele mai multe nascute aici.
10 dintre acesti zimbri urmeaza sa ajunga si ei in salbaticie. Pana atunci vor trai in semi-libertate in tarcuri speciale. Restul animalelor vor fi lasate pentru inmultire. Astfel, rezervatia Vama Buzaului va deveni un centru de reproducere a zimbrilor.
Pana acum, in toata tara exista 53 de zimbri in deplina libertate. Zonele in care traiesc acestia ajuta si la cresterea turismului.
Cel mai mare mamifer erbivor european se hraneste cu peste 450 de specii de plante si are un rol important in mentinerea echilibrului mediului inconjurator. La randul sau, el devine o sursa importanta de hrana, fie prada directa, fie dupa ce moare - pentru ursi, lupi, sacali, vulpi si pisici salbatice.
Calin Hodor, biolog: "Zimbrii se duc sa bea apa in balti si pasc plantele si prin acest comportament o sa ingrijeasca baltile si o sa impedice colmatarea lor si aceste balti sunt pline cu amfibieni rari, tritonii, broastele cu burta galbena."
In Europa sunt aproximativ 3.500 de exemplare, iar in Romania in jur de 160. Pana in 2020, tara noastra isi propune sa lase in libertate 200 de zimbri.
Specia a disparut din libertate dupa primul Razboi Mondial. Au fost pastrate in captivitate cateva animale, care s-au inmultit pe cale naturala.