Motivul pentru care in sedinta de Guvern s-a mancat BRANZA. "Saptamana trecuta am celebrat salamul de Sibiu"
Ministrii au avut parte azi de o surpriza culinara din partea premierului Ciolos: sandvisuri cu branza.
Premierul Dacian Ciolos a anuntat, miercuri, in sedinta de Guvern, ca Romania are trei produse alimentare protejate la nivel european, ultimul anuntat fiind telemeaua de Ibanesti. Ministrii au fost serviti in timpul sedintei de guvern cu sandvisuri cu acest tip de branza.
"Vedeti pe masa cateva farfurii cu branza telemea de Ibanesti. Daca saptamana trecuta am celebrat salamul de Sibiu ca indicatie geografica protejata la nivel european, fiind al doilea produs protejat la nivel european, saptamana aceasta il avem si pe al treilea care a fost deja anuntat - e vorba de telemeaua de Ibanesti. Ibanesti e o comuna de munte in judetul Mures. Doresc sa-i felicit pentru ca au avut aceasta initiativa, sa isi protejeze produsul. Cu siguranta sunt si alte produse, inclusiv branzeturi, care sunt cel putin la fel de bune ca si telemeaua de Ibanesti, insa cei de acolo au luat initiativa, au pregatit procedura si iata ca, zilele acestea, Comisia Europeana a inclus telemeaua de Ibanesti pe lista produselor cu denumire de origine protejata la nivel european", le-a spus Ciolos ministrilor, la inceputul sedintei Executivului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
El a precizat ca telemeaua de Ibanesti este primul produs romanesc cu denumire de origine protejata, care se produce pe un teritoriu delimitat si cu anumite conditii care sunt chiar mai stricte decat indicatiile geografice. Potrivit primului-ministru, in prezent, Romania are doua produse cu indicatie geografica si unul cu denumire de origine protejata. Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa prezinte, in doua saptamani, in sedinta de guvern, o nota care sa informeze in legatura cu alte produse care au dosare in curs de elaborare pentru a fi protejate la nivel european.
Telemeaua de Ibanesti, inregistrata de UE
Telemeaua de Ibanesti'' a devenit primul produs romanesc inclus in registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejata" (DOP), a anuntat marti Comisia Europeana. In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicata decizia, ce va intra in viagoare la inceputul lunii aprilie, potrivit Agerpres.
In data de 15 martie 2015, Comisia Europeana a primit un act de opozitie din partea Greciei in care se precizau urmatoarele aspecte: cuvantul ''Telemea'', care face parte din denumirea ''Telemea de Ibanesti'', este aproape identic cu denumirea ''Telemes'' care este utilizata in statul elen. ''Telemes'' este o branza alba in saramura, produsa la scara comerciala in diferite zone din Grecia. Oficialii eleni sustin ca inregistrarea denumirii ''Telemea de Ibanesti'' ar periclita existenta unei denumiri partial identice, si anume ''Telemes'', precum si existenta unor produse care s-au aflat legal pe piata elena cu cel putin cinci ani inainte de data publicarii cererii de inregistrare a denumirii ''Telemea de Ibanesti''.
In urma consultarilor, Romania si Grecia au fost de acord ca protectia denumirii ''Telemea de Ibanesti'' nu ar trebui sa includa denumirea de sine statatoare ''Telemea'', ci doar denumirea compusa ''Telemea de Ibanesti'' in ansamblul sau. Prin urmare, denumirea de origine ''Telemea de Ibanesti'' (DOP) ar trebui sa fie protejata in ansamblul sau, in timp ce termenul ''Telemea'' poate continua sa fie utilizat pentru etichetarea sau prezentarea pe teritoriul UE.
''Telemeaua de Ibanesti'' este o specialitate de branza produsa din laptele obtinut de la vacile crescute in zona vaii Gurghiului, sarata prin utilizarea saramurii provenita de la fantanile cu apa sarata din localitatea Orsova. Ea poate fi produsa doar in zona localitatilor Gurghiu, Hodac si Ibanesti din judetul Mures, care sunt parte a vaii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisa din generatie in generatie. Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale, din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).