Motivul pentru care, în România, un sfert dintre victimele coronavirusului au sub 60 de ani
Într-o statistică rece, avem mai puține decese cauzate de COVID-19 decât alte țări, însă la noi, media de vârstă a victimelor este de 66 de ani.
Astfel spus, mulți dinte românii răpuși de boală au fost mult mai tineri decât italienii sau britanicii, care s-au prăpădit. Asta arată că avem sănătatea fragilă și o speranță de viață mai mică, în comparație cu occidentalii. E greu de apreciat cât de mult influențează această listă neagră și stadiul în care se află sistemul medical din România.
Până vineri la prânz, în România erau înregistrate peste 260 de decese din cauza COVID-19 ceea ce înseamnă o rată a mortalității de 5% din totalul cazurilor de infectare. Cifra este asemănătoare cu media la nivel mondial și, evident, mult mai mică decât cea înregistrată în Italia sau Spania, de pildă, unde rata mortalității depășește 10%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vestea proastă este însă, că România are o vârstă medie a celor decedați mult mai mică decât alte țări, adică mor oameni tineri.
Observăm că cei mai mulți dintre cei care au pierit aveau peste 70 de ani, un procent de 44%. Din păcate însă, avem un procent foarte ridicat în rândul celor care aveau între 60 și 69, dar au fost mulți și cei care murit la o vârstă și mai mică, între 50 și 59 de ani, iată 16,39% din total. Având în vedere toate aceste date, vârsta medie a celor care au murit la noi de COVID-19 a fost de 66.6 ani, cu cea mai tânără persoană decedată având 27 de ani, iar cea mai în vârstă, 94 de ani. Remarcăm că un sfert din cei morți au sub 60 de ani.
În Italia, în urma datelor analizate până pe 6 aprilie de Institutul de Sănătate Publică de acolo, data până la care se înregistraseră 14.860 de decese în Peninsulă. Observăm că în Italia, majoritatea covârșitoare a celor care au murit, adică mai mult de 83%, aveau vârsta peste 70 de ani. Aproape dublu față de România unde aveam 44%.
În Marea Britanie, pe 8 aprilie se înregistrau 7248 de decese. Primii vizați aveau peste 80 de ani, cu un procent de 52,49%. Alți 39,5% provin din grupa de vârstă 60-79 de ani. Din nou, procente foarte mari la cei foarte în vârstă și doar 8% dintre morți sunt sub 40 de ani.
Revenind în Italia, la categoria de vârstă cuprinsă între 50 și 70 de ani, procentele sunt asemănătoare cu cele din România, însă o altă mare diferență vine de la categoria sub 50 de ani. În Italia avem doar 1,2% morți din această categorie, spre deosebire de România, unde procentul este de opt ori mai mare.
În ceea ce privește împărțirea pe sexe, și în România, la fel ca peste tot în lume, bărbații s-au dovedit a fi mai vulnerabili. Conform analizei Institutului Național de Sănătate Publică, 63,5% dintre cei decedați au fost bărbați.