Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 10 aprilie. S-a depășit pragul de 100.000 decese la nivel mondial
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 10 aprilie. Deşi Spania a trecut de 15.000 de morţi, scade numărul celor care s-au stins în ultimele 24 de ore.
După Italia, Spania rămâne a două cea mai îndoliată țară din Europa. Totuși, vineri a raportat cel mai scăzut număr de noi decese, 605, din ultimele 17 zile.
Spania înregistrează însă mai multe cazuri de infectare decât Italia, aproape 160.000, dar şi aici, rataîmbolnăvirilor este în scădere.
În tot acest timp, premierul britanic Boris Johnson a ieșit de la terapie intensivă, iar starea sănătăţii lui se îmbunătăţeşte, conform comunicatelor oficiale.
Însă, numai în Anglia, numărul deceselor din spitale a trecut de 8.100.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 10 aprilie:
UPDATE 21:10 - Italia înregistrează 570 de noi decese şi 3.951 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, ambele în scădere
Numărul de noi decese de COVID-19 înregistrate în Italia a fost vineri de 570, în scădere faţă de 610 cu o zi înainte, în timp ce numărul de cazuri depistate a scăzut la 3.951, comparativ cu 4.204 joi, relatează Reuters.
Ultimele bilanţuri din Italia confirmă ceea ce experţii numesc un platou de noi cazuri şi de decese, care nici nu cresc numeric, dar nici nu scad pronunţat.
Numărul total de morţi de la declanşarea epidemiei, pe 21 februarie, a ajuns la 18.849, a anunţat Agenţia de protecţie civilă, cel mai grav bilanţ din lume.
Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 147.577, al treilea cel mai mare bilanţ din lume, după SUA şi Spania.
UPDATE 21:00 - Numărul morţilor în SUA a depăşit 17.000
Numărul morţilor din Statele Unite puse pe seama noului coronavirus a depăşit, vineri, 17.000, conform unui bilanţ publicat de Reuters, care remarcă şi că măsurile de izolare la domiciliu luate de autorităţile de la Washington încetinesc răspândirea virusului.
Autorităţile americane au avertizat populaţia să se aştepte la un număr alarmant de decese din cauza coronavirusului în cursul acestei săptămâni, chiar dacă există dovezi că numărul de noi infecţii este în scădere în statul New York, epicentrul epidemiei din SUA.
Iar cum numeroşi americani sărbătoresc Paştele în aceste zile, expertul american în boli infecţioase, Dr. Anthony Fauci, a avertizat vineri că este încă prea devreme pentru relaxarea restricţiilor privind izolarea la domiciliu şi călătoriile.
Numărul de infecţii depistate în SUA a depăşit vineri 472.000 şi au crescut într-un ritm de 30.000 - 35.000 zilnic, pe măsură ce s-au folosit din ce în ce mai multe teste. La nivel global s-au înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri, iar numărul deceselor se apropie de 100.000.
UPDATE 20:55 - Ministrul de externe german ia apărarea OMS, criticată de Donald Trump
Ministrul german Heiko Maas a pledat vineri în favoarea consolidării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în contextul pandemiei de COVID-19, luând poziţie împotriva preşedintelui american Donald Trump, relatează DPA.
„OMS joacă un rol indispensabil în această pandemie. Trebuie să o consolidăm acum, să o susţinem şi să o ajutăm să se poziţioneze pe viitor mai bine ca oricând. Criticile sunt mereu binevenite, dar trebuie să fie constructive”, a declarat vineri Heiko Maas.
Donald Trump a declarat anterior că OMS „a dat-o în bară” cu răspunsul său la pandemia de coronavirus.
În special, ONU a fost prea focusată pe China şi a dat Statelor Unite recomandări greşite la începutul crizei, a spus liderul de la Casa Albă, ameninţând să nu mai plătească contribuţia financiară a SUA la OMS.
UPDATE 20:50 - Numărul victimelor din Italia ar putea fi mai mare decât cifrele oficiale
În Italia, a doua ţară europeană îngenuncheată de virus, numărul victimelor ar putea fi mai mare decât datele anunţate oficial.
Ben Wedeman, corespondent CNN: „În timp ce oficialii de aici monitorizează atent bilanţul total al deceselor în rândul populaţiei, care a depăşit acum 18.000, unii primari din nord ne-au spus că informaţiile de care dispun indică faptul că numărul real al deceselor ar putea fi dublu faţă de statistica oficială.”
În spitalele din greu încercată Lombardia, asistentele au primit ajutorul roboților în relația cu bolnavii de COVID-19, ținuți în izolare.
Gianni Bonelli, CEO of Sette Laghi Health Authority: „Robotul este capabil să recunoască mişcările pacientului şi chiar şi starea lui psihică, dacă pacientul e trist ori binedispus într-un anume moment. Îi folosim pentru că astfel putem economisi resursă limitată a echipamentelor de protecţie. ”
UPDATE 20:40 - Mii de cadre medicale infectate în Franța
În Franţa, noul coronavirus a infectat mii de cadremedicale. Cei care s-au vindecat spun că nu vor să abandoneze lupta, aşa că s-au întors în prima linie.
Philippe Montravers, Head of Anesthesiology and ICU at Bichat Hospital: „Cam așa s-a întâmplat şi în Primul Război Mondial. Oamenii au fost răniți și s-au întors pe câmpul de luptă.”
Aurelie Gouel, ICU doctor at Bichat Hospital în Paris: „Am copii, am familie, dar locul în care trebuie să fiu acum este spitalul pentru că trebuie să am grijă de pacienți.”
La Catedrala Notre Dame, din Paris - încă în curs de restaurare după incendiul distrugător de acum un an - s-a oficiat o slujbă de Vinerea Mare în prezența a doar șapte credincioși, pentru că oamenilor li s-a cerut insistent să rămână în case.
Prelații s-au închinat în fața relicvariului în care, potrivit tradiției creștine, s-ar afla cununa cu spini pusă în batjocură pe capul Mântuitorului, acum mai bine de două milenii.
UPDATE 20:30 - Un spital mare din Barcelona, dedicat complet bolnavilor de coronavirus
La toate cele șapte etaje ale unui mare spital din Barcelona se tratează exclusiv bolnavi de Covid.
Dr. Julio Pascual, Directorul Hospital del Mar: „În fiecare zi vin 60-70 de pacienți cu afecțiuni severe. Toți medicii din acest spital, vorbim de urologi, oftalmologi au avut grijă de pacienții cu probleme respiratori, ceea ce e neobișnuit în mod normal pentru ei. Chiar și studenții din ultimul an la medicină au fost recrutați pentru a avea grijă de acești pacienți.”
UPDATE 20:25 - Spitalele din Londra sunt suprasolicitate
Ceea ce ar fi fost considerată capacitatea critică într-o perioada normală a fost depășită de patru ori, din cauza pandemiei. Bolnavii filmați de echipa de la Sky News sunt cei în stare foarte gravă.
Dar și ei necesită îngrijire permanentă, 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Și orice ajutor e bine venit, fie și la curățenie, sau la servirea mesei pentru pacienți.
Tajah Duncan, voluntar: „Sunt stewardesă. În loc să stau acasă, am decis să vin aici şi să ajut pentru că ştiam că acest spital are nevoie în mod special de ajutor în plus, aşa că am vrut să fac parte din cei care pot să ajute.”
UPDATE 20:20 - Numărul deceselor a ajuns la 100.000 la nivel mondial
Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns vineri la 100.000, în timp ce numărul cazurilor de îmbolnăvire a trecut de 1,6 milioane, potrivit unui bilanţ centralizat de Reuters.
Cifrele de vineri - 100.000 de decese din 1,6 milioane de cazuri - ar sugera o rată de deces de 6,25%, dar mulţi experţi consideră că rata reală este mai mică, având în vedere că multe cazuri uşoare şi asimptomatice nu sunt incluse în totalul îmbolnăvirilor.
UPDATE 20:00 - Nou record zilnic de decese în Marea Britanie
În Marea Britanie s-au înregistrat vineri 980 noi decese în rândul pacienţilor bolnavi de COVID-19, astfel că numărul celor ucişi de noul coronavirus în această ţară a ajuns la 8.958, a anunţat ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, relatează AFP.
El le-a cerut conaţionalilor săi să respecte măsurile de distanţare socială şi să rămână în case, în pofida vremii frumoase aşteptate în acest weekend al Paştelui Catolic, pentru a limita astfel răspândirea şi mai mult a virusului în Marea Britanie, intrată în rândul ţărilor europene cele mai afectate de pandemie.
Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a crescut vineri în Marea Britanie cu 5.195, ajungând la un total de 70.272.
Guvernul de la Londra, condus de ministrul de externe Dominic Raab în timp ce premierul Boris Johnson este internat pentru a se trata de coronavirus, a decis luna trecută măsuri de izolare a populaţiei, a cărora relaxare nu se preconizează în condiţiile acestei evoluţii a epidemiei, după cum a anunţat vineri ministrul Matt Hancock.
UPDATE 17:35 - Olanda a înregistrat 115 noi decese, bilanţul total este de 2.511 morţi
Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a crescut vineri în Olanda cu 1.335, până la 23.097, înregistrându-se 115 decese noi, informează autorităţile sanitare, citate de Reuters.
Bilanţul total al morţilor a crescut până la 2.511, a precizat în actualizarea sa zilnică Institutul pentru sănătate publică din Olanda (RIVM).
În ziua precedentă, numărul îmbolnăvirilor noi a fost 1.213, iar al deceselor - 148.
RIVM reaminteşte de fiecare dată că cifrele reale sunt mai mari, în contextul în care nu toate cazurile sau decesele din ţară sunt confirmate prin testare.
UPDATE 17:15 - Peste 50.000 de cazuri de infectare în America Latină şi Caraibe
America Latină şi Caraibe înregistrau vineri peste 50.000 de cazuri de COVID-19, dintre care peste 2.000 soldate cu decese, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor furnizate de guverne şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Vineri, la ora 08:00 GMT, datele indicau un număr total de 50.589 de persoane infectate şi de 2.090 de morţi. Brazilia rămâne ţara cea mai afectată de pandemie din această regiune vastă, cu 17.847 de cazuri de infectare şi 941 de decese la o populaţie de 210 milioane de locuitori.
Ecuador, cu 17,5 milioane de locuitori, are cea mai mare rată a mortalităţii, cu 272 de decese la 4.965 de pacienţi înregistraţi.
America Latină şi Caraibe au ajuns la pragul de 10.000 de cazuri la 27 martie, însă în cinci zile, cifra respectivă s-a dublat. Pe 5 aprilie, a fost depăşit cel de 30.000 de cazuri, iar pe 8 aprilie, cel de 40.000.
UPDATE 16:00 - OMS dezminte că ar fi primit şi neglijat o alertă precoce din Taiwan privind transmiterea de la om la om
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezminţit vineri că ar fi primit şi neglijat o alertă precoce a Taiwanului cu privire la o transmitere între oameni a noului tip de coronavirus, după izbucnirea epidemiei în China, în decembrie, după cum acuză Washingtonul organizaţia, informează AFP.
SUA îi reproşează OMS o atitudine pro-China şi o acuză că a ajutat Beijingul să "disimuleze" gravitatea epidemiei.
Preşedintele american Donald Trump a mers până acolo încât a ameninţat să suspende importanta contribuţie financiară americană la bugetul acestei agenţii a ONU, aflată în centrul luptei împotriva pandemiei.
În mod special, administraţia lui Trump scoate în prim plan informaţiile conform cărora Taiwanul "a notificat OMS din decembrie 2019 despre o posibilă transmitere a noului tip de coronavirus de la om la om, pe baza contaminărilor din cadrul personalului medical din Wuhan", focarul epidemiei în China.
Într-o scrisoare, OMS respinge acuzaţiile americane. Organizaţia afirmă că a primit pe 31 decembrie 2019 din partea autorităţilor taiwaneze o scrisoare electronică în care i se aduc la cunoştinţă "informaţii de presă cu privire la cazuri de pneumonie atipică în Wuhan" şi faptul că "autorităţile din Wuhan credeau că nu era vorba de SARS", sindromul respirator acut care s-a soldat cu 774 de morţi, în principal în Asia, în 2002-2003.
"Nu se menţiona nicicum în această scrisoare despre o transmitere de la om la om", subliniază OMS.
UPDATE 15:15 Olanda a înregistrat cu 2.000 de decese mai mult decât de obicei în prima săptămână din aprilie
Olanda a înregistrat în prima săptămână a lunii aprilie cu aproape 2.000 mai multe decese decât în mod normal, a anunţat vineri biroul de statistică din această ţară, cel mai probabil rezultatul epidemiei de coronavirus, relatează Reuters.
Cifrele date publicităţii de Biroul olandez de statistică (CBS) arată că în jur de 5.100 de decese au fost înregistrate în ţară în săptămâna care s-a încheiat pe 5 aprilie, comparativ cu 3.200 în săptămâna din aceeaşi perioadă a anului trecut şi 3.100 pe săptămână în acest an înainte ca ţara să înregistreze primul caz de COVID-19, la sfârşitul lui februarie.
Cifrele făcute publice de CBS sunt complementare cu cele date publicităţii de Institutul naţional de sănătate publică (RIVM), care raportează numai cazurile de coronavirus care sunt diagnosticate oficial.
RIVM a raportat 881 de decese de COVID-19 în aceeaşi perioadă, relatează Reuters.
UPDATE 14:00 În Belgia numărul deceselor cauzate de COVID-19 a depăşit 3.000
Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Belgia a ajuns la 3.019, indică cel mai recent bilanţ oficial comunicat vineri de autorităţile medicale federale belgiene.
În raport cu ziua de joi au fost înregistrate 1.684 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ceea ce aduce la 26.667 numărul total al persoanelor cu COVID-19 din Belgia. Din totalul de cazuri confirmate, 15.384 (58%) provin din Flandra, 8.031 (30%) din Valonia şi 2.842 (11%) din Bruxelles.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 496 noi decese în Belgia, au fost spitalizaţi 462 de noi pacienţi şi au fost externaţi 404.
În perioada 15 martie-9 aprilie, în spitalele belgiene au fost internate 10.356 de pacienţi cu COVID-19 şi 5.568 au fost externaţi.
În prezent, sunt internate 5.610 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care cu 1.278 sunt la terapie intensivă. Numărul persoanelor externate ce fuseseră internate cu COVID-19 este de 5.568 - a declarat Emmanuel Andre, purtător de cuvânt al autorităţilor medicale federale belgiene.
UPDATE 13:30 Spania a înregistrat 605 morţi în ultimele 24 de ore
Numărul noilor contagieri este 4.576, cu 3% mai mult decât în ziua precedentă, dar care reprezintă cea mai mică creştere procentuală de la debutul crizei sanitare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, bilanţul total al victimelor se ridică la 15.843, iar cel al persoanelor infectate la 157.022, dintre care 55.668 s-au vindecat.
Consiliul de miniştri s-a reunit vineri în sesiune extraordinară, după ce, cu câteva ore înainte, Congresul a aprobat prelungirea stării de urgenţă până la 26 aprilie.
Şeful executivului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a anunţat înainte de reuniune că va cere o extindere a stării de urgenţă până la 11 mai.
UPDATE 11:00 Polonia ar putea atinge vârful contagierii în câteva zile
Polonia ar putea atinge vârful contagierii cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în câteva zile, a apreciat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, relatează agenţia de presă Reuters.
''Se pare că, dacă ne vom menţine disciplina, există o şansă ca această infecţie să-şi poată atinge maximul în zilele următoare, pentru ca apoi să scadă uşor'', a declarat Muller pentru postul public de televiziune polonez TVP.
Anterior, premierul Mateusz Morawiecki a apreciat că în Polonia vârful epidemiei COVID-19 s-ar putea înregistra în mai sau iunie.
El a anunţat joi că restricţiile de circulaţie vor fi extinse. Marile centre comerciale operează în regim restrâns, iar cinematografele, teatrele şi locurile de divertisment rămân închise până la 19 aprilie.
Transportul aerian şi feroviar pe rute internaţionale, suspendat pe 15 martie, va rămâne interzis până la 26 aprilie, a precizat Morawiecki.
UPDATE 10:12 91 de sud-coreeni vindecaţi, testaţi din nou pozitiv
Mai mult de 90 de pacienţi sud-coreeni care se vindecaseră complet de COVID-19 au fost testaţi din nou pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2, au comunicat vineri autorităţile medicale de la Seul, transmite Yonhap.
Potrivit Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC), 91 de persoane au avut teste pozitive la coronavirus după ce au ieşit din carantină.
Directorul general al KCDC, Jeong Eun-kyeong, a precizat că acestor persoane li s-au făcut teste virale, ale căror rezultate nu sunt aşteptate mai devreme de două săptămâni, spre deosebire de cele obişnuite pentru COVID-19, care durează mai puţin.
'Izolăm celule virale din organele respiratorii ale celor care au fost testaţi pozitiv din nou la COVID-19', le-a declarat Jeong reporterilor.
KCDC examinează de asemenea dacă aceste persoane au anticorpi care ar indica dacă s-au vindecat, în condiţiile în care unii experţi medicali afirmă că persoanele imune ce deţin aceşti anticorpi nu sunt contagioase.
Marea Britanie
Şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, cel care îl înlocuieşte temporar pe premierul Boris Johnson, a făcut un nou apel la britanici să stea în case în perioada Paştelui. Chiar dacă vremea, care se anunţă caldă şi plăcută, îi va îndemna pe mulţi să iasă la plimbare.
Dominic Raab, ministrul de Externe: „În acest stadiu, guvernul continuă să adune toate datele relevante pentru a obţinea imaginea cât mai complet posibilă a efectelor măsurilor distanţării sociale pe care le-am aplicat. În timp ce primele semne sugerează că acestea au impactul la care ne aşteptăm, totuşi este prea devreme să spunem cu siguranţă acest lucru”.
În Marea Britanie, numărul cazurilor de infectare a trecut de 52.000.
A trecut o săptămâna de când David Hunt - acum însănătoșit - a fost internat în același spital din Londra și la aceeași unitate de terapie intensivă unde se află acum premierul britanic. Boris Johnson a avut o noapte bună, iar starea lui continuă să se îmbunătățească, a transmis un purtător de cuvânt. „Boris Johnson va fi bine îngrijit. Pentru că dacă nu ar există acolo personal dedicat, nu am mai sta acum de vorbă”.
Unele școli au rămas deschise în Marea Britanie, pentru copiii cadrelor medicale cu rol esențial pentru tratarea bolnavilor de Covid. Unii dintre acești copii au primit un video-apel de la familia regală.
William și Kate: „Eu sunt Catherine şi lângă mine e William. Aveţi cu voi imagini cu părinţii voştri?”
Copil: „Da. Acesta este un desen care o reprezintă pe mama mea. Lucrează în cadrul Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie şi sunt foarte mândru de ea”.
Franța
Așa cum era așteptat, Franța - care deplânge deja peste 10.000 de morți - a prelungit măsurile de izolare și după 15 aprilie. Nu se știe deocamdată cât. Președintele Emmanuel Macron a vizitat un spital, unde s-a străduit să păstreze distanța de siguranță.
Jim Bittermann, corespondent CNN: „Preşedintele Macron şi-a petrecut ziua în întâlniri cu cercetători şi savanţi, la început aici, în Paris, apoi a plecat la Marsilia pentru discuta cu persoane oarecum controversate. Acestea susţin folosirea hidroxiclorochinei pentru tratarea virusului”.
Multe spitale franceze sunt copleșite de numărul foarte mare de bolnavi. Unii dintre aceștia sunt transferați în continuare, de dată aceasta, cu elicopterele serviciului de ambulanță german, către spitale din Germania.
John, un franco-american de 78 de ani, este primul pacient vindecat de Covid-19 la spitalul din Nancy. A fost transferat cu elicopterul de la Mulhouse, unul dintre focarele pandemiei. A fost, timp de o săptămâna, în comă artificial indusă, intubat și ventilat artificial. Dar a scăpat din ghearele morții, cum spune chiar el.
John: „Îmi tot repetau să nu mă las, să lupt pentru viaţă. Îmi amintesc cum mă ţineau de mână. Şi am supravieţuit. După ce treci prin aşa ceva, te încearcă emoții care te copleşesc, când realizezi că ai supravieţuit”.
Spania
Premierul Spaniei a anunţat că starea de urgenţă din ţară va fi extinsă pentru a doua oară, până pe 26 aprilie, cel puţin.
În Spania, au fost amenajate spitale mobile de campanie... în trenuri. Pot ajunge, pe șine, oriunde în țară. Iar în vagoane pot fi tratați până la 24 de bolnavi de Covid-19.
La un spital din Spania, cadrele medicale au sărbătorit ziua de naştere a unui pacient bolnav de COVID-19. Au vrut să-l facă să mai uite de boală și de depărtarea de cei dragi.
Spaniolii se pregătesc pentru Paștele catolic în izolare. Pandemia a dus la anularea numeroaselor procesiuni religioase care aveau loc în Săptămâna mare. Dar credincioși din Malaga încearcă să mențină tradițiile, cântând din balcoane.
În această perioada a anului, mulțimile gălăgioase ar fi umplut străzile, purtând figurine așezate pe tronuri maiestuase. Acum, în vremuri de necaz, membrii frățiilor religioase au improvizat în case inclusiv altare.
Italia
În Italia, numărul victimelor ar putea fi mai mare decât datele anunţate oficial.
Ben Wedeman, corespondent CNN: „În timp ce oficialii de aici monitorizează atent bilanţul total al deceselor în rândul populaţiei, care a depăşit acum 18.000, unii primari din nord ne-au spus că informaţiile de care dispun indică faptul că numărul real al deceselor ar putea fi dublu faţă de statistica oficială, în cele mai afectate părţi ale ţării, pentru că numai cei care au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19 şi au murit în spitale sunt număraţi oficial”.
Clorochina, interzisă în Suedia
Pe de altă parte, clorochina, unul dintre tratamentele experimentale pentru coronavirus - pe care unii îl vedeau ca pe un leac miraculos - nu le mai este prescris pacienților din spitalele suedeze. De vină sunt efectele secundare - printre care pierderea vederii periferice, migrene și crampe. Unul dintre pacienți a comparat durerile de cap cu electrocutarea.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Franta, Spania, italia, coronavirus, europa,
Dată publicare:
10-04-2020 21:14