Coronavirus în România. INSP: Femeile sunt mai predispuse la îmbolnăvire; risc mai mare de deces în rândul bărbaților

Urmașii cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19 primesc pensie de urmaș
Getty

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a analizat cazurile confirmate de coronavirus în perioada 26 februarie - 5 aprilie, dată la care se înregistrau 4.051 de cazuri de infecție cu coronavirus Covid-19, dintre care 181 de decese.

Astfel, conform datelor analizate de INSP, femeile au fost mai predispuse la îmbolnăvirea de Covid-19 decât bărbații, însă s-a constatat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților.

Coronavirus în România. Ce arată analiza INSP

 

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână analizată.

Citește și
coronavirus
Sindicatul medicilor: 1,6 milioane de francezi ar putea fi infectaţi cu COVID-19

În plus, dacă la data de 8 martie, în România erau înregistrate opt cazuri de îmbolnăviri de Covid-19, la 15 martie erau 144 de îmbolnăviri, 371 de cazuri, la 22 martie, 1.380 de cazuri, la 29 martie și 2141 de cazuri la 5 aprilie.

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile analizate (perioada 23 martie - 5 aprilie). Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani, iar vârsta medie este de 47.6 ani, fără diferențe semnificative între bîrbați și femei.

Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani. Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.

S-a evidențiat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați.

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu
persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

În ultimele 14 zile analizate, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.

Citește și...
Numărul deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns la 270
Numărul deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns la 270

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 729 au fost declarate vindecate și externate.

Sindicatul medicilor: 1,6 milioane de francezi ar putea fi infectaţi cu COVID-19
Sindicatul medicilor: 1,6 milioane de francezi ar putea fi infectaţi cu COVID-19

Aproape 1,6 milioane de francezi ar fi putut fi infectaţi în acest stadiu cu coronavirusul SARS CoV-2, potrivit unei prime estimări comunicate joi de sindicatul medicilor generalişti MG Franţa.

Recomandări
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani

Descinderi de amploare efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani, la baza Mihail Kogălniceanu.

Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă
Zaporojie: Cel puţin 23 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 23 de persoane au murit şi 28 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO
George Simion s-a ales cu dosar penal. Liderul AUR a fost prins la volan, deși avea permisul de conducere suspendat | VIDEO

Probleme pentru George Simion. Liderul AUR s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de polițiști la volanul unui autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat.