Localitatea din Romania care detine recordul pentru cea mai mica medie de varsta, 28 de ani. Regula pe care toti o respecta
Intr-o tara imbatranita, cu sate tot mai pustii, o localitate din judetul Timis detine recordul invers. Acolo traieste cea mai mare comunitate din Romania unde media de varsta este de numai 28 de ani.
Gospodarii, etnici ucraineni, au o regula de la care nu se abat: fiecare familie trebuie sa aiba cel putin trei copii. Asa se face ca numarul nasterilor este de doua ori mai mare decat cel al deceselor.
Pierduta printre coline, comuna Stiuca este situata la 80 de kilometri de Timisoara. In total traiesc acolo 2.000 de suflete.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
O femeie care are 13 copii este unul dintre primii etnici ucraineni care au venit din Maramures, la sfarsitul
anilor ’80. Atunci, majoritari in localitate erau nemtii si romanii. Cu timpul insa, sasii au plecat iar lucrurile s-au schimbat.
"Noi cand am venit eram 18 familii de ucraineni, in rest erau nemti. Erau batrani mai multi aici", spune Prasca Bejera, localnica.
Media de varsta a localnicilor este acum de 28 de ani, iar oricine ii intalneste este uimit de solidaritatea dintre ei.
Cei mai multi barbati muncesc in constructii, in tara sau strainatate, si se ajuta unul pe altul in gasirea unei slujbe. Dupa ce strang un cheag, multi se intorc. Pare ciudat dar, spun ei, vor sa respecte traditia si sa tina comunitatea vie: fiecare familie trebuie sa aiba cel putin trei copii.
Stefan a muncit in Italia si Austria, insa acum e din nou acasa, printre ai lui.
"Majoritatea familiilor sunt tinere si nu le e e teama sa faca copii. Intr-o perioada in care natalitatea in Romania si Uniunea Europeana e in scadere, aici trendul este invers", spune Stefan Bejera, localnic.
"La noi era o mandrie sa ai copii multi. La noi in familie fiecare isi face casa, si atunci se ajuta reciproc, cel mare il ajuta pe cel mic si asa mai departe, astfel incat nu ne simtim bine daca suntem raspanditi", explica Nicolae Benzar, directorul Scolii Generale Stiuca.
Cei mai multi dintre localnici nu vor sa auda de traiul de la oras, iar autoritatile au construit pentru ei doua cartiere noi.