Mită la morga Spitalului Suceava. Angajați acuzați că au luat bani de la familiile decedaților de Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Judeţul Suceava rămâne zona din ţară cu cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Sunt 1487, aproape o treime din numărul la nivel naţional. Iar zeci dintre bieţii oameni s-au stins.

În tot acest tablou sumbru vine o veste revoltătoare - la morga Spitalului Judeţean, rudelor celor decedaţi li s-ar fi cerut bani, ca să fie ajutaţi să-şi ia morţii acasă. Procurorii au deschis o anchetă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în acest caz s-a început urmărirea penală în rem, adică strict cu privire la fapte. Procurorii spun că din martie şi până acum, funcţionari publici din Spitalul Judeţean ar fi pretins şi primit diferite sume de bani, de la rudele celor decedaţi. Asta pentru "eforturile" făcute în legătură cu constatarea deceselor sau îmbălsămarea şi îmbrăcarea celor morţi, deşi acestea sunt atribuţii de serviciu ale personalului.

Până vom şti un deznodământ al acestei situaţii, în judeţ a mai apărut încă o instituţie medicală cu zeci de oameni infectaţi cu noul coronavirus.

Este vorba de Spitalul de Ingrijiri Paliative Iliești. Aici au fost depistaţi pozitiv 31 de pacienţi şi 28 cadre medicale. 16 dintre medici şi asistente sunt asimptomatici, deşi sunt infectaţi, şi vor asigura în continuare activitatea în spital.

Citește și
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi

 

Nereguli scoase la iveală de colegii ambulanțierului decedat

 

Unul dintre ei, un ambulanțier de 53 de ani, din Suceava, este primul cadru medical care a murit după ce s-a infectat în timp ce-şi făcea datoria.

Moartea lui scoate la iveală numeroase nereguli. Colegii săi au prins curaj şi au început să vorbească despre ce se întâmplă în unitatea lor. Acuză că nu au fost testaţi la timp, atunci când s-au simţit rău, iar costumele pe care sunt nevoiţi să le poarte sunt de proastă calitate şi le peticesc cu banda adezivă.

Ambulanțele din toate țara au sunat miercuri pentru Cristian Stupiuc, răpus de Covid 19, marți seară. Potrivit Ministerului Sănătăţii, este primul cadru medical care s-a infectat la locul de muncă şi a murit. Era şofer pe ambulanță, avea 53 de ani şi nu avea alte boli.

Asistenta alături de care a lucrat 10 ani, şi ea infectată, povesteşte cum s-a îmbolnăvit Cristian.

Asistentă: „Am mers la persoane care nu au declarat la 112 că au venit în contact cu persoane venite din străinătate. Fără echipament, cu masca chirurgicală şi mănuşi.”

Nici cu astfel de costume nu ar fi fost mai protejaţi. În imagini se vede clar cum mai mulţi angajaţi se chinuie să înfăşoare în bandă adezivă un coleg care pleacă în cursa în Suceava.

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi angajaţi ai ambulanței vorbesc despre neregulile din unitate şi deciziile proaste luate de conducerea serviciului, care nu a testat angajaţii la timp. În doar câteva zile numărul celor infectaţi a sărit de 50 la ambulanța Suceava.

Angajată Ambulanță: Conducerea, managerul Lăzărescu, şi directorul medical, doctoriţa Abalasei, au strigat pe holul instituţiei: Cu ce vă ajută dacă vă testăm?

Cristian Stupiuc s-a simţit rău din 23 martie. A doua zi a fost testat şi s-a izolat acasă pentru că se temea să meargă în focarul din spitalul sucevean.

Adrian Săraru, purtător de cuvânt Ambulanța Suceava: „Dânsul a preferat să stea la domiciliu simțindu-se mai în siguranţă.”

Angajată Ambulanță: „A anunţat conducerea că este pozitiv. Directoarea medicală i-a zis că nu te cred că eşti pozitiv. Şi Cristi Stupiuc a zis: Doamna doctor, consultaţi listele de la DSP.”

Am încercat să discutăm cu directorul medical al ambulanţei.

Director medical Ambulanţa Suceava: „Eu nu am de gând să contrazic tot felul de vorbe, a murit un om. A murit un om pe care l-am sprijint în fiecare zi.”

Nici managerul ambulanței, Alexandru Lăzăreanu, nu are ce să-şi reproşeze. Ştie că în unitate angajaţii sunt nevoiţi să poarte costume de proastă calitate, dar considera că personalul se infectează atunci când îşi scoate mănuşile pentru a semna actele. Cât despre cazul lui Cristian Stupiuc.

Alexandru Lăzareanu, manager Ambulanța Suceava: „Au mers puţin nepregătiţi. Adică nu aveau combinezoane, nu aveau ochelari, aveau doar masca şi mănuşi”.

Marți seară colegul lor a sunat pentru a cere ajutor.

Adrian Săraru, purtător de cuvânt Ambulanța Suceava: „Au găsit uşa deschisă semn că acesta aştepta un ajutor, în caz că venim să îl ajutăm, dar din păcate nu am mai putut face nimic.”

Ambulanțierul din Suceava este prima victimă din cadrul personalului medical. Probabil că vor urma alţii. Este preţul pe care îl plătim acum pentru că ani de zile această ţară a neglijat sistemul de sănătate care a fost condus pe toate paliere de indivizi nepregătiţi aflaţi la mâna politicienilor. În tot acest timp, şi angajaţii din sistem, cu mici excepţii, au preferat să tacă. Acum număram morţii.
 

 


 

Citește și...
Nereguli descoperite la Deva de noua conducere militară. Ce s-a întâmplat după ce a preluat armata controlul
Nereguli descoperite la Deva de noua conducere militară. Ce s-a întâmplat după ce a preluat armata controlul

Ultima soluţie - armata! După Suceava, şi pentru spitalul din Deva s-a apelat, în extremis, la medicii militari trimişi să facă ordine în focarul de infecţie din unitatea medicală.

Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi
Cum s-a infectat ambulanțierul din Suceava cu coronavirus. Dezvăluiri teribile făcute de colegi

215 români au murit până acum în ţară, răpuşi de Covid 19. Unul dintre ei, un ambulanțier de 53 de ani, din Suceava, este primul cadru medical care a murit după ce s-a infectat în timp ce-şi făcea datoria.

Recomandări
Ligia Deca, propusă de PNL ca ministru al Educației. Ciucă i-a mulțumit lui Cîmpeanu pentru că s-a ”sacrificat pe dumnealui”
Ligia Deca, propusă de PNL ca ministru al Educației. Ciucă i-a mulțumit lui Cîmpeanu pentru că s-a ”sacrificat pe dumnealui”

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat astăzi, după ședința Biroului Permanent al PNL, că Ligia Deca este nominalizarea făcută de PNL pentru funcția de ministru al Educației.  

Liderii a nouă țări NATO, inclusiv România, au anunțat sprijinul aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică
Liderii a nouă țări NATO, inclusiv România, au anunțat sprijinul aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică

După eliberarea unui oraș-cheie din est, Lîman, armata ucraineană revendică cucerirea de noi teritorii în regiunea Donețk.

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”
Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis studenților care încep, astăzi, anul universitar 2022-2023, că în România este nevoie de o ”reformă profundă a sistemului educațional” și că ”avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”.